Pénz még nincs rá, de lerakták a török atomerőmű alapkövét

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden az ankarai államfői palota előtt tartott rendezvény keretében videóüzenetben „rakta le” az első törökországi atomerőmű alapkövét.

Az orosz tervezésű Akkuyu nukleáris erőmű helyét a dél-törökországi Mersin tartományban, a Földközi-tenger partjára jelölték ki. A helyszínen Lütfi Elvan török fejlesztési miniszter várta, hogy Putyin és Erdogan Ankarából megadja a jelet a munkálatok megkezdéséhez. Mersinben az ünnepélyes pillanatban fehér, kék és piros színű léggömbök szálltak a magasba.

Kép forrása: Rosatom

Kép forrása: Rosatom

Putyin rövid ankarai beszédében rámutatott: a projekt új szektort alakít ki Törökországban. Egyúttal leszögezte: a két ország célja, hogy az első reaktor az eredeti terveknek megfelelően 2023-ra elkészüljön. Hozzátette, hogy Moszkva és Ankara a magasan kvalifikált török szakemberek képzésében is együttműködik.

Erdogan felszólalásában hangsúlyozta, hogy – mint fogalmazott – történelmi pillanatnak vagyunk a tanúi. Az atomerőmű létrejöttével a kőolajra, a földgázra és a szénre alapuló török energiaellátás „egészségesebbé válik” – tette hozzá. Jelezte: Törökország 2023-ra, a köztársaság megalapításának 100. évfordulójára a világ tíz legnagyobb gazdaságának egyike kíván lenni. Ugyanakkor azt is kiemelte: Ankara elkötelezett amellett, hogy regionális ügyekben is tovább erősítse az együttműködést Oroszországgal.

Az erőműnek várhatóan négy reaktorblokkja lesz. Az összesen 4800 megawatt teljesítményű létesítmény értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt, amellyel ez a Török Köztársaság eddigi legnagyobb projektje. A létesítmény a török villamosenergia-szükséglet nagyjából 10 százalékát fedezné.

Törökország a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közreműködésével végzi Akkuyu építését, ugyanakkor a munkálatokat 49 százalékban finanszírozó három török nagybefektetőből kettő februárban kihátrált a megállapodásból. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a felek nem tudtak megegyezni a kereskedelmi feltételekről, így jelenleg a Roszatom keresi a megoldást a finanszírozásra.

Az építkezésen annak legforgalmasabb időszakában nagyjából 10 ezer ember fog dolgozni, míg a kész komplexum üzemeltetéséért 3500-an felelnek majd.  A működtetés biztosítása érdekében 6,5 évvel ezelőtt 248 török diák kezdte meg a felkészülést Oroszországban, a képzést 35-en már elvégezték, ők még április folyamán megkezdik munkájukat a törökországi helyszínen.

Moszkva és Ankara 2010 májusában írt alá megállapodást az Akkuyu atomerőmű építéséről, azóta a projektet egy orosz vadászgép törökök általi lelövése miatt egyszer már jegelték, de a két vezető a kibékülés után a folytatásról döntött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Putyinnak a mostani az első külföldi útja, mióta a múlt hónap közepén újra orosz elnökké választották. Az orosz vezető két napra érkezett Ankarába. Kedden Erdogannal folytat négyszemközti megbeszélést, később pedig a Török-Orosz Felső Szintű Együttműködési Tanács hetedik ülésére kerül sor. A két államfő az esti órákban előreláthatólag közös sajtótájékoztatót tart. Szerdán Haszan Róháni iráni elnök is a török fővárosba érkezik, hármójuk csúcstalálkozóján a tervek szerint a szíriai helyzetről értekeznek.

Putyin legutóbb tavaly december 11-én járt Ankarában. Erdogan és az orosz elnök 2017 során nyolc alkalommal találkozott személyesen.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »