Az Egyesült Államokba utazik a japán kormányfő

Az Egyesült Államokban tesz látogatást április 17-20. között Abe Sindzó japán kormányfő, hogy Észak-Koreáról tárgyaljon Donald Trump amerikai elnökkel. Az érintett témák között szerepel a Phenjan által elrabolt japán állampolgárok ügye is.

Abe Sindzó hétfőn a kormány, illetve a kormánykoalíció vezetőivel találkozva jelentette be, hogy a floridai Mar-a-Lagóba utazik, hogy kétoldalú csúcstalálkozón vitassa meg a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket, közöttük Észak-Korea problémáját.

„Személyesen kérni fogom, hogy Trump elnök vesse fel a közelgő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón az elrabolt japán állampolgárok ügyét is, mely (Japán számára) fontos kérdés” – mondta a miniszterelnök.

Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető várhatóan május végén találkozik minden idők első amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóján, Washingtonban. Előtte Kim a tervek szerint Mun Dzse In dél-koreai elnökkel tárgyal április 27-én. Kim Dzsong Un márciusban előre be nem jelentett látogatás tett Kínában, és tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Abe megjegyezte, hogy Észak-Korea első emberének a világ vezetőivel folytatott mostani párbeszéde a nemzetközi közösség által gyakorolt „legnagyobb nyomás” eredménye, és hangsúlyozta, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Phenjanra annak érdekében, hogy konkrét lépéseket tegyen atomfegyvereinek leszerelése irányába.

Trumppal való találkozóján Abe várhatóan kérni fogja az amerikai elnököt, hogy adjon mentességet Japán számára az acélra és alumíniumra kivetett amerikai importvámok alól – közölte egy japán kormányilletékes.

Abe legutóbb 2017 februárjában járt az Egyesült Államokban, röviddel Trump beiktatása után.

Forrás: MTI/Kyodo/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »