Háborús bűnös dzsihadista a Nemzetközi Büntetőbíróság ítélőszéke előtt

Mali átadott egy háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt dzsihadistát a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) – tudatta szombat éjjel a hágai székhelyű bíróság.

Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud a vád szerint a többi között kínzásért, nemi erőszakért és üldöztetésért felelős. A vádhatóság szerint ő volt a de facto iszlamista rendőrség vezetője Timbuktuban 2012-13-ban, amikor a térségbe behatoló szélsőséges szakadárok emlékműveket pusztítottak el, a nőket pedig szexuális rabszolgasorba vetették.

Building_of_the_International_Criminal_Court_in_The_Hague
Al Hassan most már Hágában van, az ICC fogdájában. Várhatóan a jövő héten jelenik meg először a bíróság előtt, ahol ismertetik majd az ellene felhozott vádakat, de egyelőre nem kell nyilatkoznia arról, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja magát. Al Hassan ellen március 27-én adott ki elfogatóparancsot az ICC.

Az egyetlen mali dzsihadista, akit korábban sikerült felelősségre vonni a timbuktui pusztításért, Ahmad al-Faqi al-Mahdi, aki bűnösnek vallotta magát, és tavaly kilenc év börtönre ítélték kulturális örökség elpusztításáért. Ő majd tanú lehet Al Hassan perében. Al-Mahdi esete volt az első, hogy valakit kulturális örökség elpusztítása miatt marasztaltak el háborús bűnösként.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »