Evakuálták a terroristákat Damaszkusz mellett

Befejezték szombaton a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport harcosainak és családjainak evakuálását a Damaszkusz melletti kelet-gútai térség négy településéről – jelentette a szíriai állami televízió.

A tévé szerint 38 busz indult el több mint 1700 emberrel a részben még mindig felkelők uralta Idlíb tartományba a szíriai fővárossal kelet felől gyakorlatilag egybenőtt Zamalka, Arbín, Ajn-Terma és Dzsobar településekről. A hírközlések szerint a szíriai hadsereg alakulatai benyomultak Arbínba, és kifüggesztették a szíriai nemzeti zászlót a település főterén.

„A kelet-gútai Zamalkában, Arbínban, Ajn-Termában és Dzsobarban nem maradt terrorista” – tört ki üdvrivalgásban az állami Ihbaríja tévécsatorna tudósítója Arbínból.

Szíriai gyerekek a kormány erők által a napokban felszabadított kelet-gútai Haraszta városában 2018. március 29-én. (MTI/EPA)

Szíriai gyerekek a kormány erők által a napokban felszabadított kelet-gútai Haraszta városában 2018. március 29-én. (MTI/EPA)

A szombati evakuálást követően a lázadók már csak Kelet-Gúta legnagyobb városát, Dúmát ellenőrzik. A várost a Dzsejs al-Iszlám nevű iszlamista csoport uralja. A dmaszkuszi rezsim csütörtökön háromnapos, végső ultimátumában felszólította őket, hogy hagyják el Dúmát. A felkelők tagadják, hogy a város elhagyásáról tárgyalnának a damaszkuszi vezetést katonai erővel támogató Oroszországgal. Állításuk szerint az egyeztetéseken olyan megoldást akarnak találni, hogy a városban maradhassanak Moszkva védelme alatt.

A szíriai polgárháború eseményeiről helyi aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentése szerint a szíriai hadsereg és szövetségesei a tárgyalások megszakadása esetére már elkezdték összevonni csapataikat a város határában.

A SANA állami hírügynökség szerint az utóbbi két hétben 38 ezer civil és milicista hagyta el Kelet-Gútát az északnyugati fekvésű Idlíb tartomány felé, és több mint százezren menekültek a kormányerők uralta térségekbe a harcok elől.

Ali az-Zaatari, a világszervezet szíriai humanitárius koordinátora szombaton az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak elmondta, hogy „Idlíb nem tud több embert befogadni”.

Az OSDH szerint egy evakuálást végző busz közúti balesetet szenvedett szombatra virradóra a kormányerők kezén lévő Nahr al-Barid települése mellett. Az incidensben öt ellenzéki fegyveres és három civil meghalt.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy megállapodás született a szíriai Dúmában, a felkelők kezén lévő utolsó kelet-gútai városban a sebesültek, majd később a civil lakosság egy részének az evakuálásáról is. Ezt a a dúmai civil vezetőkből és a várost uraló, a Dzsejs el-Iszlám nevű felkelő szervezet képviselőiből álló tárgyalóbizottságnak sikerült elérnie Oroszország képviselőivel együttműködve. A bizottság azt akarja elérni, hogy a várost ne rohanják le a szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vasárnapi közleménye szerint később megállapodás született a civilek egy részének távozásáról is. A részleges egyezség keretében hozzávetőleg 1300-an hagyhatják el a települést, de Abdel Rahmán, az OSDH igazgatója szerint a felek tovább tárgyalnak.

A katonaság azt követeli, hogy a felkelők adják fel utolsó állásaikat a városban, és akkor békében távozhatnak az ország északnyugati, lázadók kezén lévő részébe. Az OSDH úgy tudja, hogy a Dzsejs el-Iszlám nem akarja elhagyni Dúmát, de hajlandó átadni fegyvereit és elfogadná, hogy orosz katonai rendőröket helyezzenek a városba. Orosz részről azonban egyelőre nem mutatkozik hajlandóság arra, hogy másfajta egyezséget kössenek az iszlamista szervezettel, mint más csoportokkal, vagyis hogy a lakosság maradhat, de a lázadók és azok, akik még szeretnének, Északnyugat-Szíriába távoznak.

A várost körbezárták a kormányerők, és a szíriai kormány szombaton közölte, a felkelők utolsó enklávéját is vissza akarja szerezni.

Az OSDH szerint az elmúlt öt hétben 1600 civil vesztette életét a kelet-gútai harcokban, és a lázadócsoportok kétharmada már beleegyezett, hogy feladja állásait. Tíz nap alatt 45 ezer embert – felkelőket és civileket – evakuáltak a Damaszkuszhoz közeli térségből, amely a migráns szervezet szerint 95 százalékban már a kormányerők ellenőrzése alatt áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »