Ma éjfélig mégis vagyonbevallást kell tenniük ukrán civil szervezeteknek

Szombat éjfélig kell benyújtaniuk elektronikus formában vagyonnyilatkozatukat a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ukrán civil szervezetek képviselőinek, miután a parlament mostanáig nem módosította az erről korábban elfogadott, nemzetközi szervezetek által bírált és az ukrán államfő szerint is elhibázott jogszabályt.

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán sürgette a parlamentet, hogy törölje el az érintett társadalmi szervezetek képviselőire vonatkozó, elektronikus úton történő vagyonbevallási kötelezettséget. Az államfő elismerte, hogy hiba volt civil szervezetek vezetőit úgynevezett e-deklaráció benyújtására kötelezni. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem visszafordíthatatlan, ki lehet és ki is kell javítani a hibát.

Az elnöki hivatal közleményében emlékeztetett arra, hogy a civilek vagyonbevallási kötelezettségének eltörlésére Porosenko már tavaly nyáron indítványt terjesztett a parlament elé, a törvényhozás azonban eddig nem tűzte napirendre.

A múlt héten olyan átmeneti javaslatot vitatott meg a parlament plenáris ülése, amely a civil szervezetek képviselőire vonatkozó vagyonnyilatkozat benyújtási határidejét legalább elhalasztotta volna. Az előterjesztés azonban többszöri nekifutásra sem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot. Mivel a kormánykoalíciónak a kijevi parlamentben épphogy megvan a többsége, általában szüksége van arra, hogy független képviselők vagy ellenzéki frakciók tagjainak támogatását is megszerezze egy-egy előterjesztéshez.

A Viktor Janukovics leváltott oroszbarát elnök egykori hívei által alapított Ellenzéki Blokk és a populista Radikális Párt frakciója azonban határozottan leszögezte, hogy ők nem akarják eltörölni a civil szervezetek vezetőire kiterjesztett bevallási kötelezettséget.

Porosenko hivatala azután adott ki közleményt, hogy Johannes Hahn szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős EU-biztos aznap a közelgő határidő kapcsán emlékeztette Kijevet Brüsszel nemtetszésére. A héten a G7 országok ukrajnai nagykövetei is sürgették a civilek vagyonbevallási kötelezettségének eltörlését. A jogszabályt azonban már nem lehetett a határidő lejártáig módosítani, mivel ezen a héten nem ülésezett az ukrán parlament.

Ukrajnában 2016-ban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint a vagyonbevallásra kötelezett állami, kormányzati és önkormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, továbbá bíráknak, ügyészeknek és egyéb hivatalnokoknak évente elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat.

Az e-deklaráció bevezetését – amely nyilvánosan hozzáférhetővé teszi a vagyonnyilatkozatokat bárki számára, továbbá kötelezi az érintetteket nemcsak éves bevételük és ingatlanjaik, hanem bankbetétjeik, készpénzük és értéktárgyaik bevallására is – az Európai Unió szabta feltételül Ukrajnának a vízummentesség megadásához, így tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtáshoz.

Az elektronikus vagyonbevallásra kötelezettek körét folyamatosan bővítették. Tavaly márciusban törvénymódosítást fogadott el a parlament, amely a korrupcióellenes küzdelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek képviselőire is kiterjesztette ezt a kötelezettséget. A jogszabályt Porosenko aláírta, így hatályba is lépett. A civilek képviselőivel folytatott megbeszélése után azonban az államfő átgondolta, és utólag elhibázottnak értékelte a lépést, és ígéretet tett a módosítására.

Civil szervezetek

A civil szervezeteket vezetők vagyonbevallásra kötelezése komoly felháborodást váltott ki nemcsak az ukrajnai civil társadalomban, hanem külföldön is. Az Európai Unió mellett az Európa Tanács Velencei Bizottsága és az EBESZ, továbbá vezető nyugati országok képviselői is kifejezésre juttatták nemtetszésüket.

Johannes Hahn EU-biztos Kijevnek üzenve felhívta a figyelmet arra, hogy a civil társadalom számára biztosítani kell a lehetőséget az állami vezetők tevékenységének ellenőrzésére, méghozzá bármiféle akadály nélkül. Hangsúlyozta: a Brüsszel által is szorgalmazott e-deklarációs rendszer arra hivatott, hogy gátat vessen az állami szintű korrupciónak, a civil szervezetek képviselői viszont nem állami tisztségviselők.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »