Ősztől központosítják a menedékkérők elhelyezését Németországban

Őszre alakíthatják ki Németországban az új belügyminiszter, Horst Seehofer menekültügyi reformterveiben szereplő új típusú menedékkérő-befogadó központot – mondta a tárca parlamenti államtitkára a Süddeutsche Zeitung című német lap csütörtöki számában.

Stephan Mayer elmondta, hogy a Bajorországban működő úgynevezett tranzitközpontok továbbfejlesztett változatáról szóló első részletes elképzeléseket várhatóan húsvét után mutatják be, és ősszel nyithatják meg az első intézményt, amelyet valószínűleg valamelyik tranzitközpont átalakításával hoznának létre.

A megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján AnkER központnak nevezett új intézmény lényege, hogy  a korábban alkalmazott decentralizált rendszer helyett néhány központi állomáson helyezik el az országba újonnan érkező valamennyi menedékkérőt a menedékjogi eljárás lezárásáig, és az elutasított menedékkérőket ezekről az állomásokról szállítják vissza hazájukba.

A tranzitközpontokhoz képest az a legfőbb különbség, hogy nemcsak a németországi maradásra előre láthatóan csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket, hanem valamennyi menedékkérőt AnkER központban helyeznének el, és nem a helyi, tartományi rendőrség, hanem az elutasított menedékkérők hazajuttatásáért is felelős szövetségi rendőrség felügyelete alatt működnének.

A volt bajor miniszterelnök, Horst Seehofer vezette tárca azt reméli az újítástól, hogy tovább csökken a menedékjogi eljárások átfutási ideje és hatékonyabb lesz az elutasított kérelmezők hazajuttatása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »