Kimagasló évkezdés után lassulhat a kínai gazdaság növekedése

Rekordközeli volt a kínai gazdasági aktivitás az első negyedévben, a kilátások azonban már kevésbé kedvezőek, mivel a gazdaság két hajtóereje, az ingatlanpiac és a nyersanyagtermelés bővülése lassul.

A negyedéves elemzéseit amerikai mintára készítő China Beige Book (CBB) kutató és tanácsadó cég, amely mintegy kétezer kínai vállalatot kérdezett meg, szerdán közölte: bár jelentősek az első negyedévi vállalati bevételek, a feldolgozóiparon kívül valamennyi ágazatban lassult a nyereségnövekedés 2017 végéhez képest, miközben csökkentek a beruházások.

A kínai gazdaság állapotáról szóló jelentés összeállítói nem tapasztaltak különösebb aggodalmat – az akkor még csak tervezett – amerikai importvámokkal kapcsolatban, sőt, az előrejelzés alapján az ázsiai ország acélipari cégei növelik a termelésüket a bővülő kereslet hatására. A jelenés szerint a kínai acélipari szektor már a nyolcadik egymást követő negyedévben teljes kapacitással működik.

A CBB rámutatott arra, hogy ahogy lassul az ingatlanpiac bővülése, úgy mérséklődnek a beruházások az ágazatban, valamint csökken az új lakások építése is. A jelentés szerint nincs érdemi változás a vállalati hitelfelvételek dinamikájában az első negyedévben annak ellenére, hogy egyes hitelek drágultak.

A Reuters által korábban megkérdezett elemzők 6,5 százalékos idei gazdasági növekedésre számítanak a tavalyi 6,9 százalék után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek