Világméretűre dagadt a mérgezéses ügy, Moszkva válaszlépésekkel fenyegetőzik

Theresa May brit miniszterelnök szerint a történelemben még nem volt példa orosz hírszerzőtisztek olyan mértékű kollektív kiutasítására, mint amilyet Nagy-Britannia szövetségesei hétfőn bejelentettek, válaszul az angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletre, amelynek célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal volt.

May a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő délutáni tájékoztatóján elmondta: eddig 18 ország – köztük 15 EU-tagállam, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna – összesen több mint száz orosz hírszerző kiutasításáról döntött.

Nem sokkal később ehhez Spanyolország, Albánia és Norvégia is csatlakozott: Spanyolország 2, Albánia szintén 2, Norvégia pedig 1 orosz diplomata kiutasításáról döntött. A portugál kormány viszont közölte, hogy tudomásul veszi az orosz diplomaták kiutasítására vonatkozó döntéseket, Lisszabon azonban nem jelent be ilyen intézkedést.

epa06630692 An exterior view of the Russian Embassy in the Hague, the Netherlands, 26 March 2018. The Netherlands announced that two Russian diplomats will be made persona non grata in a sign of solidarity with Britain, as a reaction to the poisoning of Russian former spy Sergei Skripal and his daughter Yulia in the British city Salisbury, 04 March 2018. Further reports state that Germany and France have joined 14 EU member States to expel Russian diplomats and the USA is to expel 60 from the Russian embassy in Washington and from the UN in New York. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

A hágai orosz nagykövetség épülete 2018. március 26-án. Hollandia 14 másik uniós tagállammal együtt aznap jelentette be, hogy orosz diplomatákat utasít ki Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés miatt. (EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

A brit kormányfő szerint a nemzetközi közösség Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva azt az üzenetet küldte Moszkvának, hogy nem fogja eltűrni az értékrendje aláásására és a nemzetközi jog megsértésére tett ismételt orosz kísérleteket.

Theresa May elmondta: a múlt heti EU-csúcson ismertette a résztvevőkkel, hogy a brit kormány mely okokból tartja felelősnek Oroszországot a volt orosz kettős ügynök és lánya elleni „meggondolatlan, arcátlan” gyilkossági kísérletért. A brit értékeléssel mindegyik EU-vezető egyetértett, és ennek eredményeként az Európai Tanács nyilatkozata is módosult, leszögezve: az állam- és kormányfők testülete egyetért az Egyesült Királyság kormányának azon megítélésével, hogy a mérgezéses incidensért nagy valószínűséggel Oroszországot terheli a felelősség, és a Salisburyben történtekre nincs hihető egyéb magyarázat – mondta hétfői alsóházi beszámolójában a brit miniszterelnök.

Hozzátette: az Európai Unió és a NATO megalakulása óta most fordult elő első ízben európai területen idegméreg támadó célú használata. Theresa May szerint ez a vegyi fegyverekre vonatkozó konvenció nyílt megsértése, és mivel erő törvénysértő használatáról van szó, az ENSZ Alapokmányával is egyértelműen ellentétes. A brit kormányfő szerint az európai országok lépéseket tesznek a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris jellegű kockázatokkal, valamint a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességük erősítésére.

Nagy-Britannia már a mérgezéses incidens után néhány nappal kiutasított 23 – a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató – orosz diplomatát; ők a múlt héten el is utaztak Londonból. Moszkva nem sokkal később ugyanennyi brit diplomatát szólított fel távozásra, emellett az orosz kormány elrendelte a szentpétervári brit konzulátus bezárását, és leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

Moszkva határozottan tiltakozik diplomatái kutasítása miatt

Határozott tiltakozását fejezi ki Oroszország amiatt, hogy egy sor EU- és NATO-tagállamból orosz diplomatákat utasítottak ki – közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca, amely a Kremlhez hasonlóan szimmetrikus ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Kreml sajnálkozását fejezte ki a kiutasítások miatt és megismételte, hogy Oroszországnak nincsen köze a Szkripal-ügyhöz. Megerősítette, hogy válaszában Moszkva a kölcsönösség elvét fogja követni.

Mint mondta, alapvetően az orosz külügyminisztérium fogja elemezni a kialakult helyzetet, amely ezt követően tesz majd az ellenlépésekre vonatkozó javaslatot az elnöknek. Újságírói kérdésekre válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a kiutasításban – amely szerinte nem példa nélkül álló – nem annak a tömeges, hanem a hibás, megalapozatlan mivolta a lényeges. A Kreml szóvivője idő előttinek ítélte meg, hogy arról nyilatkozzon, hogyan befolyásolhatják a kiutasítások az orosz-amerikai csúcstalálkozó esélyét.

Az orosz külügyminisztérium állásfoglalása szerint „magától értetődik”, hogy az országcsoport „barátságtalan” lépése nem „múlik el nyomtalanul” és arra Moszkva reagálni fog. Dokumentumában a tárca úgy fogalmazott, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Nagy-Britanniához hasonlóan annak szövetségesei sem rendelkeznek objektív adatokkal, így ezek az országok az euroatlanti szolidaritás elvét „a józan ész, a civilizált nemzetközi párbeszéd normáinak és a nemzetközi jog elveinek kárára” követelik.

A kommüniké kifogásolta, hogy a nyugati országok lépése nem szolgálja a március 4-i salisbury-i incidens okainak és felelőseinek felderítését. A Londonnal való szolidaritás „provokatív” gesztusát a „helyzet eszkalálódását célzó konfrontatív vonal” folytatásaként értékelte.

A helyzet tovább mérgezi az amerikai-orosz kapcsolatokat

Oroszország támadása akadálya a jobb amerikai-orosz viszonynak – hangoztatta a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján hétfőn a Szkripal-ügyre utalva. Raj Shah úgy fogalmazott, hogy Washington ugyan törekedne a jobb kapcsolatok kiépítésére Moszkvával, ám az olyan cselekedetek, mint a volt orosz-brit kettős ügynök elleni nagy-britanniai gyilkossági kísérlet, megakadályozzák ezt.

„Viszonyunk Oroszországgal az orosz kormánytól, illetve Vlagyimir Putyin elnöktől függ” – jelentette ki a szóvivő.

Kérdésre válaszolva többször is kitért arra, hogy Donald Trump elnök együttműködésre épülő kapcsolatokat akarna Moszkvával, de hangoztatta, hogy egyes orosz lépések ezt néha megakadályozzák. A Szergej Szkripal elleni gyilkossági kísérletet Shah „arcátlannal és felelőtlennek”nevezte, de hozzátette, hogy nem minősítené „háborús cselekedetnek”.

A szóvivő nem zárta ki további szankciók lehetőségét Oroszországgal szemben.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »