Tizenöt uniós tagállam utasított ki orosz diplomatákat

A német szövetségi kormány kiutasít négy orosz diplomatát a Szkripal-ügy miatt – közölte hétfőn a német külügyminisztérium. Már tizenöt európai uniós tagállam döntött a kiutasítások mellett és egyéb szankciók is jöhetnek. 

A közlemény szerint a berlini orosz nagykövetséget még hétfőn tájékoztatják az európai uniós és a NATO-partnerekkel folytatott egyeztetés révén meghozott döntésről, miszerint négy orosz diplomatának egy héten belül el kell hagynia Németországot.

A döntés a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás „erős jele”, és azt is mutatja, hogy a német kormány nem hagyja válasz nélkül a legszorosabb partnerek és szövetségesek elleni támadásokat – áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy az orosz fél mindeddig nem reagált megfelelően arra a brit felszólításra, hogy járuljon hozzá Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének feltárásához.

Az orosz diplomaták kiutasítását indokolja az is, hogy az eddigi ismeretek alapján nagy valószínűséggel orosz elkövetők hajthattak végre kibertámadást a kormány védett informatikai rendszere ellen – tették hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Mostanáig  tizenöt európai uniós tagállam döntött úgy, hogy orosz diplomatákat utasít ki Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés miatt – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében hétfőn. Tusk kiemelte, a kiutasításokat várhatóan továbbiak is követhetik, ahogy az sem zárható ki, hogy egyéb szankciók meghozatalára is sor kerülhet a következő napokban és hetekben.

Az uniós tanács elnöke a szankciós lépések mellett döntött uniós tagországokat név szerint nem említette, az eddigi információk szerint Franciaország, Olaszország, Dánia, Hollandia, Lengyelország és Románia is lépett a Szkripal-ügyben hétfőn.

Párizsban és varsóban négy, Rómában és Koppenhágában két-két orosz diplomata kiutasítását jelentették be, Hollandia szintén két, Románia pedig egy diplomatát utasít ki. Finnország, Svédország és Horvátország egy-egy, a Balti-országok közül pedig Litvánia három, Észtország és Lettország pedig egy-egy diplomata kiutasításáról döntött.

Az Európai Unión kívüli országok közül Ukrajna 13 orosz diplomatát utasít ki az ukrán elnök bejelentése szerint. Petro Porosenko a Facebook közösségi portálon azt írta, brit partnereikkel és a transzatlanti szövetségeseikkel való szolidaritásuk szellemében, valamint az EU tagállamaival együttműködve hozta meg a döntést az orosz diplomaták kiutasításáról. Kanada és az Egyesült Államok is lépett, az USA-ból 60, Kanadából 4 diplomatát utasítanak ki, valamint Kanada megtagadta Oroszország kérését három személy diplomáciai státuszának megadására is.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »