Puigdemont elmenekült Finnországból

Elhagyta Finnországot Carles Puigdemont menesztett katalán vezető, aki ellen a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki – írta a Twitteren egy finn törvényhozó szombaton.

A Puigdemont finnországi látogatását megszervező Mikko Kärnä elmondta, hogy a politikus ismeretlen közlekedési eszközzel elhagyta az országot pénteken, és már újból Belgiumban tartózkodik, ahol leváltása óta önkéntes száműzetésben él. A menesztett katalán vezető a finn parlamentben és a Helsinki Egyetemen is megfordult az elmúlt napokban.

A finn rendőrség közölte, hogy körözi az 55 éves politikust, miután Spanyolország elfogatóparancsot adott ki ellene.

Genf, 2018. március 21. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök beszél a Számít-e még a függetlenség a 21. századi Európában? címû panelbeszélgetésen Genfben 2018. március 21-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Genf, 2018. március 21.
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök beszél a Számít-e még a függetlenség a 21. századi Európában? című panelbeszélgetésen Genfben 2018. március 21-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A politikusoknak a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Pablo Llarena bíró emellett ismét európai elfogatóparancs kiadását rendelte el a függetlenség tavaly októberi kikiáltása után belgiumi száműzetésbe vonult Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A döntés miatt ezrek tüntettek Katalónia-szerte péntek éjjel

A katalán fővárosban, Barcelonában két tucat függetlenségpárti tüntető sebesült meg könnyebben a rendőrökkel lezajlott összecsapásban – közölték a mentőszolgálatok. Szemtanúk szerint a kivezényelt rohamrendőrök a prefektúra épületénél gumibotos ütlegekkel szorították vissza az őket megközelítő tüntetőket. A tiltakozásokat még a bírósági döntések előtt hirdette meg a katalán nemzetgyűlés és Köztársaság Védelmi Bizottságok elnevezésű radikális szervezet.

A bírói döntések hírére egyes tüntetők VI. Fülöp spanyol király és Llarena bíró fényképeit égették, és transzparenseiken szabadságot követeltek a bebörtönzött katalán politikusoknak. Egy másik, nagyobb és nyugodtabb tiltakozó megmozdulás résztvevői megtöltötték péntek este a Barcelona szívében lévő Katalónia teret.

Forrás: MTI/AFP/APA/TASZSZ/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »