Az EU állandó vámmentességet kér Trumptól

Állandó mentességet kellene kapnia az Európai Uniónak az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok hatálya alól – írták az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatban, miután az Egyesült Államok kormányzata bejelentette, egyelőre mentesítik az EU országait a vámok alól.

A dokumentum aláírói mindenekelőtt sajnálatukat fejezték ki az amerikai importvámok miatt, és leszögezték, az intézkedés nem igazolható nemzetbiztonsági okokkal.

Az uniós vezetők határozott támogatásukról biztosították az Európai Bizottságot, kiemelve: az EU fenntartja a jogot, hogy szükség esetén „arányos és megfelelő” válaszintézkedéseket hozzon, összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival.

Mint közölték: a Donald Trump amerikai elnök által bejelentett lépés nem nyújt megfelelő orvoslatot a globális túlkapacitás valós problémájára.

„Az erős transzatlanti kapcsolat a sarokköve mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió biztonságának” – hangsúlyozták a közös nyilatkozatban.

„Örülök a bejelentésnek, miszerint ideiglenesen kivonják az EU-t az intézkedések alól. Azon fogunk ma dolgozni, hogy miként lehetne állandó mentességet elérni” – közölte Theresa May brit miniszterelnök a reggeli ülés előtt. Charles Michel belga kormányfő pedig úgy vélekedett, ezen lépés „olyan benyomást kelt, mintha az Egyesült Államok elnöke úgy akarna tárgyalni az Európai Unióval, hogy közben pisztolyt szorít a fejünkhöz”. Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos leszögezte: az ördög a részletekben rejlik, az EU-nak fel kell készülnie minden eshetőségre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A zárónyilatkozatban egyebek mellett arra is kitértek, hogy „a közösségi oldalaknak és a digitális platformoknak biztosítaniuk kell az átláthatóságot, illetve az állampolgárok magánéletének és személyes adatainak teljes körű védelmét”.

„Az európai uniós és a nemzeti szabályozást tiszteletben kell tartani” – írták a Facebook körül a napokban kirobbant botrányra utalva. Mint kiderült, a közösségi oldal adatbázisát üzleti, és főként politikai kampányok céljaira használták az emberek hozzájárulása nélkül.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »