Saját kézbe venné a határellenőrzést a bajor kormány

Önálló határőrizeti rendőrség és menekültügyi hivatal felállításáról döntött az új összetételű bajor tartományi kormány pénteken.

A Markus Söder vezette kormány első üléséről kiadott közlemény szerint a határőrizettel foglalkozó rendőri szerv július 1-jétől kezdi meg működését és 1000 főből áll majd. Felszerelik egyebek között drónokkal, amelyeket a zöldhatáron vetnek be az illegális határátlépés visszaszorítására.

Markus Söder új bajor tartományi miniszterelnök a bajor parlament müncheni üléstermében, mielőtt leteszi a hivatali esküt 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Lukas Barth)

Markus Söder új bajor tartományi miniszterelnök a bajor parlament müncheni üléstermében, mielőtt leteszi a hivatali esküt 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Lukas Barth)

A határőrizet Németországban szövetségi hatáskör, de a müncheni vezetés el akarja érni, hogy a bajor határőrök a szövetségi rendőrség által végzett valamennyi határigazgatási műveletbe, például az útlevelek ellenőrzésébe is bekapcsolódhassanak, ezért tárgyalást kezdeményeznek a szövetségi kormánnyal.

A tartományi menekültügyi hivatalnak szintén ezer munkatársa lesz, legfőbb feladatuk az elutasított menedékkérők hazajuttatásának támogatása lesz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A menedékkérők többsége a bajor-osztrák határnál éri el Németország területét, ezért a nemzetközi menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállították az ellenőrzést ezen a határszakaszon. Az európai uniós szabályok alapján az intézkedést az idén május 12-ig lehet fenntartani, de München szerint ismét meg kell hosszabbítani az engedélyt. Ezzel a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer – az előző bajor kormányfő – is egyetért. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az utóbbi napokban többször kijelentette, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet érintett határszakaszain egészen addig fenn kell tartani a rendkívüli állapotot jelentő ellenőrzést, ameddig nem megfelelő az övezet külső határának védelme.

Markus Söder kormányának első ülésén arról is döntöttek, hogy a tartomány teljes területén erősítik a rendőri jelenlétet, és 2020-ig évente rendre 500-zal növelik a rendőrök számát, amely több mint 42 ezer fővel már most történelmi csúcson van.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »