Nemsokára átalakulhat a szerb kormány

Kormányátalakítás várható Szerbiában a közeljövőben – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök kedden, aki terveiről az államfővel is egyeztet hamarosan. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, hogy szükség esetén akár ő is lemond, mert jelenleg a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a miniszterelnök azt mondta, amint visszatér pénteki brüsszeli tárgyalásáról Aleksandar Vucic államfő, leülnek tárgyalni a kormány átalakításáról.

Emlékeztetett arra, hogy kizárólag Aleksandar Vucic kérésére vállalta el a miniszterelnöki tisztséget, mégpedig azért, mert tudja, „mennyire fontos az elnök számára Szerbia haladása”, de a kormány csak akkor tud eredményeket felmutatni, ha csapatként dolgozik együtt. „Csapatként fogunk működni, az egyéni hiúságok és a saját érdekek népszerűsítése nélkül, és eredményesek leszünk, vagy nem én leszek a kormányfő” – fogalmazott Brnabic.

A főként a Vucic által vezetett Szerb Haladó Párt (SNS), valamint koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tagjaiból álló kormányt a párton kívüli Ana Brnabic vezeti tavaly június óta, akkor mondott le ugyanis a kormányfői tisztségről Aleksandar Vucic, hogy átvehesse az államfői funkciót.

A kormányon belül a miniszterelnök többször összetűzésbe került Zorana Mihajlovic építésügyi miniszterrel – aki a sajtóban megjelent pletykák szerint magának akarta a kormányfő széket, és nehezen viseli, hogy egy másik nő legyen a „főnöke” -, valamint gyakran bírálta az egészségügyi, illetve a művelődési minisztert.

A belgrádi lapok szerint egy lehetséges kormányátalakítás alkalmával várhatóan lecserélik a gazdasági, a munkaügyi, a művelődési, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, a sportügyi és a pénzügyminisztert is. Utóbbi személyes okokra hivatkozva többször is utalt már arra, hogy lemondana, a művelődési tárca vezetője teljesen láthatatlan a közvélemény számára, a többi politikus munkájában pedig számos alkalommal talált hibát a miniszterelnök.

Noha Aleksandar Vucic államfő – aki egyben a nagyobbik kormánypárt, a Szerb Haladó Párt elnöke is – többször is azt mondta, nem akar előrehozott választást kiírni, a szerb sajtó szerint nem kizárt, hogy mégis inkább úgy dönt, egy voksolással csillapítja a kormányban tapasztalható feszültségeket.

Ez az ötlet nem áll távol a tavaly államfővé választott Vucictól. Amióta 2012-től a kormány tagja lett, egyik szerb kabinetnek sem sikerült kitöltenie megbízatási idejét, átlagosan kétévente volt egy-egy választás, és most a belpolitikai körülmények is neki és pártjának kedveznek. A március 4-i belgrádi önkormányzati választás eredményei ugyanis arra mutattak rá, hogy az ellenzék szinte minden támogatottságát elveszítette. Ez azt jelenti, hogy ha előrehozott választást tartanának Szerbiában néhány héten vagy hónapon belül, akkor a parlamentbe csak 1-2 ellenzéki párt kerülne be, és a SNS akár a kétharmados többséget is megszerezhetné.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »