Putyin fölényes győzelmet aratott az orosz elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a voksok 76,65 százalékát szerezte meg a vasárnapi orosz elnökválasztáson, biztosítva ezzel 4. elnöki mandátumát – közölte hétfőn a moszkvai Központi Választási Bizottság a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján.

A kommunisták által indított Pavel Grugyinyin 11,82, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij 5,68, a Polgári Kezdeményezés színeiben indult Kszenyija Szobcsak pedig 1,66 százalékot kapott. A négy további jelölt, Grigorij Javlinszkij, a Jabloko párt képviseletében 1,04 százalékot, Borisz Tyitov, a Növekedés Pártjától 0,75, Makszim Szurajkin, az Oroszország Kommunistáinak jelöltje 0,68, míg Szergej Baburin, az Oroszországi Össznépi Szövetségtől 0,65 százaléknyi voksot gyűjtött.

Az eredmény jelentősen már nem változhat oly mértékben, hogy az befolyásolná az elnökválasztás eredményét. Vlagyimir Putyin 3,5-szer annyi szavazatot kapott mint a vetélytársai összesen, és 6,5-szer annyit, mint a második helyen befutó jelölt – derült ki a nyilvánosságra hozott adatokból.

A második helyen álló Grugyinyin vasárnap este újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy a „most lezajlott volt a legmocskosabb választás a posztszovjet térségben a jelen időben”. Mint mondta, sajnálatos módon igaza volt a választáson való részvételtől eltiltott Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak, mert például Moszkva megyében volt rá példa, hogy valaki kétszer-háromszor is szavazott.

Az est folyamán korábban a Központi Választási Bizottság közölte, hogy sem a választáson részt vevő elnökjelöltektől, sem az őket támogató pártoktól nem kapott komoly szabálysértésre vonatkozó panaszt. Az orosz belügyminisztérium szerint sem történtek olyan komoly incidensek, amelyek képesek lettek volna befolyásolni a választások eredményét.

Putyin egységre szólított fel

A 65 éves elnök, akinek 2024-ben jár majd le az új mandátuma, Moszkvában vasárnap éjjel újságíróknak nyilatkozva nevetségesnek nevezte azt a feltételezést, hogy 2030 után vissza akar majd térni a hatalomba és százéves koráig benne ülni. Elismerte, hogy gondolkodik mind a miniszterelnök személyéről, mind a kormány összetételéről, de leszögezte, hogy a kabinet átalakítása csak a május 7-i elnöki beiktatás után várható.

Putyin, aki az este folyamán a választási stábját felkeresve annak fontosságáról beszélt, hogy az orosz politikai erőket a nemzeti érdekek vezéreljék, a média képviselőinek elmondta, hogy a választások után találkozni kíván vetélytársaival. Úgy vélekedett, hogy senkinek sem szabad legyőzöttnek éreznie magát.

Egységre szólította fel Oroszországot a továbbhaladás érdekében az államfő akkor is, amikor a Kreml melletti Manézs téren ünneplő tömegnek megköszönte a választóktól kapott támogatást.

A moszkvai belvárosban ezrek gyűltek össze, eredetileg azért, hogy koncerttel egybekötött nagygyűlésen emlékezzenek meg a hivatalos orosz szóhasználat szerint Oroszország és a Krím-félsziget „újraegyesítésének” negyedik évfordulójáról.

„Önök a mi közös csapatunk és én ennek a csapatnak a tagja vagyok. És mindenki, aki ma szavazott, a mi nagy össznemzeti csapatunkhoz tartozik. Ebben minimum annak az elismerését látom, amit az elmúlt években nagyon nehéz körülmények között megtettünk. Az embereink bizalmát és reményét látom ebben, hogy ugyanilyen megfeszülten, ugyanilyen felelősségteljesen és még hatékonyabban fogunk dolgozni” – mondta Putyin. „Siker vár ránk” – hangoztatta.

Putyin szerint nagyon fontos megnyerni azokat is, akik más jelöltekre szavaztak, mert a haladáshoz az összes állampolgár támogatására szükség van.

„Oroszország! Oroszország!” – skandálta hangadóként az újraválasztott elnök a Manézs téren egybegyűltekkel.

Moszkva, 2018. március 18. Vlagyimir Putyin hivatalban levõ államfõ beszédet mond támogatói elõtt a moszkvai Kreml melletti Manézs téren 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás estéjén. A Központi Választási Bizottság elõzetes adatai a független jelöltként induló Putyin gyõzelmét vetítik elõre. (MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko)

Moszkva, 2018. március 18.
Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő beszédet mond támogatói előtt a moszkvai Kreml melletti Manézs téren 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás estéjén. A Központi Választási Bizottság előzetes adatai a független jelöltként induló Putyin győzelmét vetítették előre. (MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko)

Nemzetközi ügyekről szólva

A vasárnap éjjel megtartott sajtótájékoztatóján Putyin nemzetközi ügyekről szólva kifejezte Oroszország készségét a Nagy-Britanniával való együttműködésre a Szkripal-ügy felderítésében. Szavai szerint a médiából értesült arról, hogy Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynököt és lányát megmérgezték Angliában.

A gyilkossági kísérlettel London Moszkvát vádolta meg, amit az orosz vezetés visszautasított. Az incidens miatt a két fél kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát és más retorziókat is életbe léptetett egymás ellen.

„Az első dolog, ami az ember eszébe jut az az, hogy ha ez harci méreganyag lenne, akkor az emberek természetesen a helyszínen meghaltak volna, ez nyilvánvaló tény, ennek tudatában kell lenni. Oroszországnak nincsenek ilyen eszközei, mi az összes vegyi fegyverünket megsemmisítettük nemzetközi ellenőrzés alatt” – hangoztatta Putyin.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az elnök „gyalázatnak” és a nemzetközi szabályok megsértésének nevezte, hogy Ukrajna korlátozta a területén tartózkodó orosz állampolgárokat szavazójoguk gyakorlásában. Ugyanakkor leszögezte, hogy Oroszország erre a lépésre „semmivel sem fog válaszolni”.

Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország és Kína mindent megtesz majd a kétoldalú együttműködés fejlesztése érdekében.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »