Már Európát is veszélyeztethetik az észak-koreai rakéták

A német hírszerző szolgálat (BND) szerint Európát is elérhetik az atomtöltettel felszerelt észak-koreai rakéták – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a BND helyettes vezetője, Ole Diehl a héten egy zárt ülésen szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőknek elmondta, hogy nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy az észak-koreai rezsim rakétái el tudják érni Európát, így Németországot is, és Kim Dzsong Un diktátor interkontinentális rakétáit már nukleáris töltettel is fel lehet szerelni.

A BND alelnöke azonban arról is beszélt, hogy Észak-Korea és Dél-Korea közötti párbeszéd megindulása a válság enyhülését jelzi – írta a Bild am Sonntag.

Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatai ellenére hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és folyamatosan bővítette és fejlesztette rakétaarzenálját, mellyel állítása szerint már képes elérni az Egyesült Államok területét. Pár hete viszont Szöulban bejelentették, hogy Phenjan kész akár az Egyesült Államokkal is tárgyalni, és nem ragaszkodik nukleáris fegyvereihez, ha a rezsim biztonsága garantált, és Phenjan nem érzi magát katonailag fenyegetve.

Észak-Korea valóban lemond az atomfegyverekről?

A dél-korai külügyminiszter szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szavát adta az atomfegyvermentesítésre. Kang Kjung Va erről a  CBS amerikai televíziónak adott vasárnapi interjújában beszélt. A dél-koreai diplomácia irányítója szerint Kim Dzsong Un szavai „különösen nyomatékosak”, mert az észak-koreai vezető korábban soha nem tett ilyen ígéretet.

A CBS televízió Szemben a nemzettel című politikai vitaműsorában megszólaló külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy Kim Dzsong Un és Donald Trump várható találkozója „történelmi jelentőségű kötelezettségvállalás” az észak-koreai vezető részéről.

Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy Kim Dzsong Un személyesen részt vesz a harmadik Korea-közi egyeztetésen, amelyre a két Koreát elválasztó demarkációs vonaltól délre, dél-koreai területen kerül sor. „A két előző egyeztetésre Phenjanban, az észak-koreai fővárosban került sor, s maga az a tény, hogy Kim Dzsong Un délre utazik, önmagában is nagyon jelentős” – fogalmazott Kang Kjung Va.

A dél-koreai politikus szerint a nemzetközi közösséget is „egészen meglepte”, hogy az amerikai elnök ilyen gyorsan elfogadta az észak-koreai vezető invitálását a tárgyalásokra. „Rendkívül bátor döntés volt ez Trump elnök részéről” – mondta az interjúban Kang Kjung Va, majd kifejtette, hogy az amerikai elnök „eltökélt abban, hogy egyszer s mindenkorra megoldja” az észak-korai válságot. Mint mondta: Washington határozott és erőteljes nyomásgyakorlása Észak-Koreára, a Phenjanra kivetett széleskörű gazdasági szankciók késztethették Phenjant, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

A külügyminiszter leszögezte: „mi úgy gondoljuk, hogy az észak-koreai vezető most leltárt készít… és megadjuk neki a szükséges időt, hogy nyilvános üzeneteket fogalmazzon meg”. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a párbeszédért Szöul szerint „nem jár jutalom”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »