Afrikában terjeszkedik a PSA

A PSA francia autógyártó csoport hétfőn bejelentette, hogy összeszerelő üzemet létesít Namíbiában, és az év második felében megkezdik a termelést.

A namíbiai kormány és a PSA befektetési megállapodásának értelmében a Peugeot, a Citroen, a DS, az Opel és a Vauxhall márkájú gépkocsikat gyártó francia autóipari konszern vegyesvállalatot hoz létre az állami tulajdonú namíbiai fejlesztési ügynökséggel autók összeszerelésére.

A gyártóbázist az Atlanti-óceán partján fekvő Walvis Bay kikötővárosban létesítik, két, négykerék meghajtású városi terepjáróval – az Opel Grandland X és a Peugeot 3008 típusokkal – indítják a termelést, majd más modelleket is hoznak ide. Úgy tervezik, hogy 2020-ra már évi ötezer autót szerelnek össze a namíbiai üzemben.

A PSA-csoport fejlesztési stratégiájában Afrika és a Közel-Kelet kiemelt fontosságot élvez: ebben a két régióban tavaly 54,5 százalékkal, 592 ezerre tudta emelni az értékesített járművek számát, amivel kompenzálta az ázsiai piacokon elszenvedett visszaesést.

Jean-Christophe Quémard, a PSA-csoport Afrikáért és Közel-Keletért felelős ügyvezető alelnöke közölte, a hosszú távú cél, hogy 2025-ben már egymillió járművet értékesítsenek a két régióban.

A Carlos Tavares vezette PSA-csoport az utóbbi három évben megerősítette afrikai és közel-keleti jelenlétét, egyebek között jelentős vegyes vállalatokat alapított Iránban. Az afrikai középtávú tervei között szerepel, hogy Marokkóban, Algériában, Tunéziában, Kenyában, Etiópiában vagy éppen Nigériában is autókat gyárt majd.

A PSA-csoport tavaly rekorderedményt ért el úgy az értékesített járművek számát, mint az üzemi eredményt és a nettó nyereséget illetően. A csoport 2017-ben 15,4 százalékkal több, 3,63 millió járművet adott el, a bevétele 20,7 százalékkal, 65,2 milliárd euróra, a működési eredménye 23,4 százalékkal 3,991 milliárd euróra, az adózott eredménye pedig 11,5 százalékkal, 1,929 milliárd euróra emelkedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »