Végre összeállhat a tőkepiaci unió

Az Európai Bizottság a tőkepiaci unió megvalósítása érdekében javaslatokat terjesztett elő az alternatív finanszírozási források előmozdítására és a határokon átnyúló befektetések akadályainak lebontására – közölte Valdis Dombrovskis, az uniós bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős alelnöke sajtótájékoztatóján hétfőn.

Az uniós biztos elmondta, hogy a javaslatok a tőkepiacok megerősítését és az uniós befektetések élénkítését célzó szélesebb körű stratégia részét képezik. Tájékoztatása szerint ahhoz, hogy 2019-re megvalósítható legyen a tőkepiaci unió, három területen kell továbblépni:

  • európai „címkéket és útleveleket” kell létrehozni a pénzügyi termékek számára,
  • harmonizálni és egyszerűsíteni kell a tőkepiacok elmélyítésére irányuló szabályokat,
  • valamint biztosítani kell a tőkepiacok következetesebb és hatékonyabb felügyeletét.

Elképzelések szerint a javaslatok lendületbe hozzák majd a befektetési alapok határokon átnyúló piacát, előmozdítják a fedezett kötvények mint hosszú távú finanszírozási források piacának fejlődését, és nagyobb jogbiztonságot teremtenek a határokon átnyúló értékpapírügyletekben részt vevő és követelésekkel rendelkező befektetők számára.

A tőkepiaci unió fontos prioritása az EU gazdaság megerősítésére, beruházások élénkítésére és a foglalkoztatás bővítésére irányuló politikájának. Célja a tőkeforrások mozgósítása és eljuttatása minden uniós vállalkozáshoz, különösen azokhoz a kis- és középvállalkozásokhoz (kkv), amelyeknek forrásokra van szükségük a növekedéshez és bővüléshez.

A bizottsági tájékoztatás szerint, ha a javaslatokat az Európai Parlament és Európai Unió Tanácsa jóváhagyja, a vállalkozásoknak és a befektetőknek lehetőségük nyílik arra, hogy teljes mértékben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta előnyöket. Ezért a bizottság arra is felkérte a társjogalkotókat, hogy biztosítsák a tőkepiaci unió megvalósítását szolgáló, jelenleg tárgyalási szakaszban lévő kulcsfontosságú reformok – így a tőkepiaci felügyelet megerősítésére, a vállalkozások szerkezetátalakítására és a fogyasztók új megtakarítási lehetőségeire vonatkozó javaslatok – mielőbbi elfogadását.

Az Európai Bizottság 2015-ben tette közzé a tőkepiaci unió létrehozására irányuló cselekvési tervét, amelynek célja, hogy unió-szerte elősegítse a tőke valódi egységes piacának kialakítását. Létrejötte esetén meg fogja erősíteni a gazdasági és monetáris uniót azáltal, hogy előmozdítja az euróövezeten belüli, magánfelek közötti, határokon átnyúló kockázatmegosztást, segítve a rendszerszintű gazdasági sokkok kezelését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »