Most a határkérdés miatt alakult ki patthelyzet a Brexit-tárgyalásokon

Megrekedhetnek a tárgyalások Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból, ha London nem áll elő reális javaslattal az ír-északír határon keresztüli forgalom szabályozására – mondta csütörtökön Donald Tusk Dublinban.

Az Európai Tanács elnöke közölte, hogy Brüsszelnek tiszteletben kell tartania London döntését, nevezetesen, hogy a múlt héten elutasította a majdani EU-északír határról szóló javaslatát, ám elvárja azt is, hogy Nagy-Britannia különleges és megvalósítható javaslattal szolgáljon a kérdés megoldására.

„Amíg az Egyesült Királyság nem áll elő ilyen javaslattal, nagyon nehéz elképzelni, hogy lényegi haladás történik a kilépésről folyó tárgyalásokon” – mondta Tusk újságíróknak.

Theresa May brit miniszterelnök múlt hét csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság jogi tervezetét a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, mivel az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés elkerülésére vonatkozó javaslat London megítélése szerint aláásná az Egyesült Királyság integritását.

A tervezetben az szerepel, hogy az „ír szigeten” – ha egyéb megállapodás nem születik – „közös szabályozási térséget” kellene kialakítani annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat.

Londoni értelmezés szerint ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az unió egységes piacáról is.

Nagy-Britannia és az EU decemberben megállapodtak abban, hogy nem lesznek vámállomások a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország és az EU-ban maradó Írország határán, ám abban nem sikerült egyetértésre jutniuk, hogy miként lehetne ellenőrizni a határon keresztüli forgalmat. Az EU javaslata szerint Észak-Írország a vámunión belül maradna, Nagy-Britannia azonban elutasítja azt, hogy Nagy-Britannia egésze vagy része akár a vámunió, akár a közös piac része maradjon, kizárólag szabadkereskedelmi tárgyaásokat kíván folytatni az EU-val.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »