Kilencéves csúcson Donald Trump rettegett mutatója

Több mint kilencéves csúcsra emelkedett januárban az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis szerdán közzétett kimutatása szerint.

Januárban 56,6 milliárd dollárra, 2008 októbere óta a legnagyobbra nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje a javak és szolgáltatások forgalmában az előző havi 53,9 milliárd dollárról – a piac 55,1 milliárd dolláros deficitet várt januárra.

Az egy évvel korábbihoz, a 2017 januárihoz képest a külkereskedelmi deficit 7,9 milliárd dollárral, 16,2 százalékkal növekedett. Az export az egy évvel korábbihoz képest 9,7 milliárd dollárral, 5,1 százalékkal, az import pedig 17,6 milliárd dollárral, 7,4 százalékkal nőtt.

Donald Trump amerikai elnök már többször kifejezte ellenérzéseit a magas kereskedelmi deficittel szemben, többek között a német autógyárakat fenyegette meg védővámok bevezetésével, mert véleménye szerint túl sok német autót értékesítenek az Egyesült Államokban, miközben Európában alig fogynak az amerikai autómárkák modelljei.

Az éppen kirobbanni készülő, az alumínium- és acéltermékekre védővámok kivetésével beharangozott kereskedelmi háború alapja is a magas amerikai kereskedelmi deficit.

Kínát is elérte Trump védővám-programja

Fordítva is elsülhetnek a Trump által tervezett védővámok

Trump nagy árat fizetett a tervezett védővámokért

Az Egyesült Államok Kínával szembeni külkereskedelmi deficitje januárban 1,5 milliárd dollárral 35,5 milliárd dollárra nőtt. Az export 1,3 milliárd dollárral 10,5 milliárd dollárra emelkedett, az import pedig 0,2 milliárd dollárral 46,0 milliárd dollárra nőtt.

Az Európai Unióval folytatott külkereskedelemben januárban 2,1 milliárd dollárral 15,0 milliárd dollárra csökkent az Egyesült Államok deficitje. Az export 0,4 milliárd dollárral csökkent 24,7 milliárd dollárra, az import 2,5 milliárd dollárral csökkent 39,7 milliárd dollárra.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »