Nagyszabású hadgyakorlat indul a Fekete-tengeren

A román haditengerészet szervezésében megrendezett egyik legnagyobb hadgyakorlat kezdődik hétfőn a Fekete-tengeren, az Egyesült Államok, Franciaország, Georgia, Bulgária és Ukrajna részvételével.

A román vizeken és partszakaszon lebonyolítandó, Spring Storm 18 fedőnevű, március 15-ig tartó közös műveletben 1700 katona és a román haditengerészet számos hajója vesz részt a Regele Ferdinand fregattól kezdve a katonai búvárok által használt motorcsónakokig.

Az Egyesült Államok az Oak Hill partraszállító dokkhajóval, a Cargon City gyorsjáratú segédhajóval és egy tengerészgyalogos századdal, míg Franciaország a Jean Bart fregattal vesz részt a manőverezésben, amelyben egy partraszállási övezet aknamentesítését, a kétéltű műveletek szövetségesi összehangolását gyakorolják.

A hadgyakorlathoz a román légierő több szállító- és vadászgépe, mentőhelikoptere, a parti őrség egyik hajója és a szárazföldi erők néhány páncélosa is csatlakozik.

A Spring Storm 18 a NATO alapszerződésének 5. cikkelye szerinti, külső támadással szembeni közös védekezés elvén alapul, forgatókönyve pedig egy hibrid fenyegetés (konvencionális és félkatonai alakulatok) visszaszorítását célzó szárazföldi és tengeri műveletekből tevődik össze – olvasható a hadgyakorlatról kiadott közleményben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »