Merkel üdvözli az SPD pártszavazásának eredményét

Jó alap a közös kormányzáshoz a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) tartott szavazás a koalíciós szerződésről – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

Pártja elnökségi ülése előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy üdvözli az SPD pártszavazásának eredményét, amely megnyitotta az utat a CDU, a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD újabb kormányának megalakulásához.

Mint mondta, jó és fontos fejlemény, hogy néhány nap múlva elkezdődik a munka, mert csaknem fél évvel a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a németek joggal várják el, hogy cselekvőképes kormány alakuljon.

Az SPD tagsága csaknem kétharmados többséggel szavazta meg a koalíciós szerződést, amely Angela Merkel szavai szerint a Németországban élők javára elvégzendő „megbízások és feladatok” gyűjteménye. Az új kormánynak gondoskodnia kell a jólét megőrzéséről, a „jövő munkahelyeinek” megteremtéséről és arról, hogy az országban mindenütt azonosak legyenek az életfeltételek. A külpolitikában az a legfőbb feladat, hogy Németország Franciaországgal és más tagállamokkal együtt „erős hangot” adjon az Európai Uniónak, például a nemzetközi kereskedelemben, amelytől sok munkahely megmaradása függ Németországban.

A Kínával folytatott verseny nyitottságával kapcsolatban és a szíriai polgárháború ügyében is nagy feladatok várnak a következő kormányra – mondta Angela Merkel. Hozzátette: amennyiben a Bundestag ismét megválasztja kancellárnak, teljes erővel dolgozik majd azért, hogy a kormány jól dolgozzék a Németországban élő emberekért.

Berlin, 2018. március 5. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart a párt berlini székházában 2018. március 5-én, egy nappal azután, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kétharmados többséggel jóváhagyta a CDU-val és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerzõdést. Merkel szerint a szavazás jó alap a közös kormányzáshoz. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Berlin, 2018. március 5.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart a párt berlini székházában 2018. március 5-én, egy nappal azután, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kétharmados többséggel jóváhagyta a CDU-val és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződést. Merkel szerint a szavazás jó alap a közös kormányzáshoz. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Az új német szövetségi kormány március 14-én, a Bundestag-választás utáni 170. napon alakul meg. A CDU-nak és az SPD-nek a koalíciós szerződés  alapján hat-hat tárca jut. A CDU az előző héten nevezte meg jelöltjeit, fele-fele arányban nők és férfiak kapják meg a tárcát. Az SPD várhatóan a hét végén nevezi meg jelöltjeit, egyelőre annyit tudni, hogy szintén fele-fele arányban nők és férfiak lesznek miniszterek.

A CSU hétfőn jelenti be, hogy kik vezethetik a pártnak jutó három tárcát. Sajtóértesülések szerint egy negyedik CSU-s politikus is a kabinet tagja lehet, mert egy új, már a koalíciós szerződés lezárása után kötött megállapodás alapján a kancellárián létrehozzák a digitalizációval kapcsolatos ügyekért felelős államminiszteri tisztséget, amelyet a CSU tölthet be.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »