Adóharmonizációs tervek Németország és Franciaország között

Felgyorsítaná a tervezett adóharmonizációt Németország és Franciaország válaszul az Egyesült Államok által bevezetett adócsökkentésre – mondta Angela Merkel német kancellár szombaton szokásos hétvégi videóüzenetében.

„Úgy döntöttünk, hogy az eddigihez képest nagyobb hangsúlyt fektetünk a közös társaságiadó-rendszer projektjének előmozdítására Franciaországgal” – mondta a kancellár arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország hogyan tudja megtartani relatív versenyképességét. „Ez azt jelenti, hogy amikor döntést hozunk a közös társasági adó szintjéről, akkor az Egyesült Államokban alakuló helyzetet is figyelembe fogjuk venni” – tette hozzá Merkel.

Emmanuel Macron francia elnök (j) és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. január 19-én. (MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Emmanuel Macron francia elnök (j) és Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytat a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. január 19-én. (MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Tavaly év végén az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek legnagyobb adócsökkentési reformját fogadták el, amelynek keretében – egyebek mellett – 35 százalékról 21 százalékra csökkentették a vállalati nyereségadót. A lépés az európai pénzügyminiszterek heves tiltakozását váltotta ki, mert attól tartanak, hogy fokozódni fog a nemzetközi adóverseny az amerikai adócsökkentés miatt. Emiatt az Európai Unió egyes tagállamai – különösen Németország és Franciaország – úgy látják, a versenyképesség érdekében szükséges lenne egymás között jobban összehangolni adópolitikájukat.

A Trump vezette amerikai adminisztráció és európai szövetségesei közötti feszültséget legutóbb az élezte tovább, hogy az amerikai elnök a héten bejelentette: 25 százalékos importvámot vezetne be az acél, 10 százalékot pedig az alumínium bevitelére. A bejelentés komoly tiltakozást váltott ki világszerte, különösen az érintett országok részéről. A Reuters hírügynökség értesülése szerint az EU mintegy 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot akkor, ha az amerikai elnök tényleg beváltja ígéretét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek