Erőszakkal felszámolják Szaakasvili híveinek sátortáborát

Az ukrán rendőrség szombaton a kijevi parlament előtt elkezdte erőszakkal felszámolni Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó tüntető híveinek sátortáborát, összetűzéseikben hat tüntető és négy rendőr megsebesült. A rendőrség közlése szerint mind a körülbelül száz demonstrálót őrizetbe vették.

Szaakasvilit – aki nagyjából kilenc éven át, 2013-ig volt Georgia államfője – 2015-ben Petro Porosenko ukrán elnök Odessza megye kormányzójává nevezte ki, és ukrán állampolgárságot adományozott neki, ami miatt lemondott georgiai állampolgárságáról. Később azonban összekülönbözött Porosenkóval – akit korrupcióval vádolt meg -, 2016-ban távozott posztjáról és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Válaszul viszont 2017 nyarán az elnök megfosztotta őt ukrán állampolgárságától.

A volt kormányzó tavaly őszig külföldön tartózkodott, majd szeptemberi visszatérése után pártjával számos kormányellenes tüntetést szervezett az ukrán fővárosban. Híveinek egy csoportja állampolgárságától való megfosztása óta folyamatosan a parlament épülete előtt sátorozott, és már többször összecsapott ott a rendfenntartókkal. Az ukrán ügyészség azzal gyanúsította Szaakasvilit, hogy erőszakos hatalomátvételre készül Ukrajnában, február 12-én őrizetbe vették egy kijevi étteremben, és még aznap kitoloncolták Ukrajnából Lengyelországba. Jelenleg már Hollandiában van holland állampolgárságú feleségével.

A kijevi rendőrség vezetője szombaton a sátortábor közelében újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a sátrakban kézigránátokat és füstbombákat találtak. A tábor felszámolása után a köztisztasági vállalat fertőtleníti a területet – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »