Az EBESZ fokozott megfigyelői jelenléte várható Kárpátalján

Kárpátalján tájékozódtak két napon át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai speciális megfigyelő missziójának munkatársai, akiket pénteken Ungváron Barta József, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke tájékoztatott az utóbbi időszakban történt magyarellenes megnyilvánulásokról és atrocitásokról.

A találkozó után Barta József a médiának nyilatkozva elmondta, hogy ismertette az EBESZ-képviselőkkel a KMKSZ álláspontját a kisebbségellenes ukrajnai fejleményekkel, így a nemzetiségek nyelvhasználatát erősen korlátozó új oktatási törvénnyel kapcsolatban.

„Kifejtettem a véleményünket az országos ukrán médiumokban az utóbbi egy évben felerősödött magyarellenes kampányról, a tavaly novemberi beregszászi és ungvári magyarellenes erődemonstrációkról, és nem utolsósorban a KMKSZ székháza ellen februárban elkövetett gyújtogatási kísérletről és robbantásról” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy ugyancsak szóba hozta a kisebbségbarát nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi hatályon kívül helyezését és azt, hogy milyen negatív következményei lehetnek a nemzetiségekre nézve a parlamentbe benyújtott új nyelvtörvénytervezetek elfogadásának.

Barta József az EBESZ munkatársainak hangsúlyozta, mennyire fontos lenne a szervezet segítsége Kárpátalján a problémák orvoslásához. Kifejtette: „mivel jeleztem nekik, hogy a helyzet jelenleg Kárpátalján rendkívül feszült, s nem tudható, milyen kedvezőtlen fejlemények, események történhetnek még a régióban, az EBESZ-képviselők úgy döntöttek, fokozott megfigyelői jelenléttel fogják figyelemmel kísérni a helyzet alakulását megyénkben. Közöltem velük, hogy mi ennek örülünk, mert jelenleg segítségre és védelemre van szükségünk”.

Giorgio Zeljkovic EBESZ-megfigyelő elmondta, hogy megvizsgálták a KMKSZ székháza elleni február 4-i és 27-i támadás körülményeit. „Szervezetünk figyelmének középpontjában áll az incidens, és teljes mértékben együttműködünk az ukrán hatóságokkal a további vizsgálatokat és a részletek tisztázását illetően” – fűzte hozzá. Jelezte, hogy a szervezet folytatja a tájékozódást Kárpátalján, beleértve a magyar közösséget is, és tartani fogja a kapcsolatot mind a hatóságokkal, mind a nemzetiségi közösségekkel. Reményét fejezte ki, hogy az EBESZ-megfigyelők fokozott jelenléte elő fogja segíteni, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzetiségek eddigi példásan jó együttélése Kárpátalján.

Csütörtökön az EBESZ-küldöttség tagjai Ungváron Ihor Fartusok polgármester-helyettessel találkoztak, akinél elsősorban a KMKSZ-székház elleni támadásokról tájékozódtak.

Az ukrán külügyminiszter Pavlo Klimkin úgy látja, semmi nem indokolja, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális megfigyelő missziót telepítsen Kárpátaljára, és szerinte a nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi eltörlése miatt nem kell aggódniuk sem a kárpátaljai magyaroknak, sem Magyarországnak.

Ezt támasztja alá a miniszter elmondása szerint Astrid Thors EBESZ-főbiztos közelmúltban tett kárpátaljai látogatása is. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát februárban ért két atrocitásra utalva úgy fogalmazott, „egyértelmű az álláspontom, hogy a magyarjaink elleni támadások Oroszország provokációja”. Úgy vélte, az Ungváron történteknek az a célja, hogy viszályt szítsanak a nemzetiségek és a két ország között. A külügyi tárca vezetője a nyelvtörvény alkotmánybíróság általi eltörléséről szólva kiemelte, „semmilyen aggodalomra nincs okuk sem a magyarjainknak, sem Magyarországnak, nem kell egy vonulatba helyezniük – ahogy ezt ők tenni szokták – az oktatási törvényt és a nyelvtörvény eltörlését”, mert ezek nem egymással összefüggő, egymásból következő dolgok. De következetes az az óhaj, hogy a magyarok számára minden esély meglegyen az önmegvalósításhoz Ukrajnában – mondta.

Pavlo Klimkin elmondása szerint Kijev és Budapest között konstruktív párbeszéd folyik az új oktatási törvényről. Közölte: Ukrajna figyelembe veszi a Velencei Bizottság valamennyi ajánlását, és ezzel párhuzamosan mind az oktatási tárca, mind a külügyminisztérium felvilágosító tevékenységet folytat a jogszabályt illetően.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »