Fordítva is elsülhetnek a Trump által tervezett védővámok

Új intézkedési terveinek bejelentésekor Donald Trump ígéretet tett arra, hogy újjáéleszti az amerikai acél- és alumíniumipart, a védővámok bevezetése azonban ellentétes hatást is kiválthat: az autó- és az olajiparban a dráguló fémimport elbocsátásokhoz vezethet, a külföldi beruházásokat pedig visszavetheti a protekcionista gazdaságpolitika.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére.  Trump szerint az elmúlt évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a termékekkel, ezért meg kell védeni az amerikai termelést az olcsó külföldi konkurenciától.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nem működik a kínai acélgyártás visszafogása, tovább nőtt a termelés

Trump folytatja a kereskedelmi háborút, az EU felveszi a kesztyűt

Az amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében a tervezett intézkedés kapcsán megjegyezte, hogy „amikor az Egyesült Államok a külkereskedelemben gyakorlatilag minden országgal szemben több milliárd dollárt veszít, a kereskedelmi háború jó dolog és könnyű megnyerni„.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai importon belül Kanada részesedése a legnagyobb, 16,7 százalék. A második helyen Brazília áll 13,2 százalékos részesedéssel, amelyet Dél-Korea (9,7 százalék), Mexikó (9,4 százalék), Oroszország (8,1 százalék), Törökország (5,6 százalék), Japán (4,9 százalék), Németország (3,7 százalék), Tajvan (3,2 százalék), Kína (2,9 százalék) és India (2,4 százalék) követ. 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke válaszul bejelentette, hogy az Európai Unió napokon belül „határozott és arányos” választ ad, azóta pedig a német kormányzat is csatlakozott az elképzeléshez.

Uniós szakértők szerint a jövő hétre várható amerikai intézkedés életbe léptetése végérvényesen lesöpri az asztalról az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tervét. A tárgyalások 2013-ban kezdődtek, de 2016-ban leállt az egyeztetés a Washington és Brüsszel közötti komoly nézeteltérések miatt. Az Európai Bizottság szerint megállapodás esetén az Egyesült Államokban és Európában mintegy 13 millió új munkahely jönne létre. A mintegy 800 millió embert érintő szabadkereskedelmi övezet adná a globális GDP csaknem felét és a globális  áruforgalom mintegy harmadát.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter  elfogadhatatlannak nevezte az amerikai intézkedést, aminek komoly hatása lesz az európai gazdaságra és a francia cégekre. A miniszter szerint az EU-nak erős, koordinált és egységes választ kell adnia Washingtonnak. Szerinte egy kereskedelmi háborúnak csak vesztesei lehetnek.

Francois-Philippe Champagne kanadai kereskedelmi miniszter szintén elfogadhatatlannak nevezte a kereskedelmi korlátozást. Azt mondta:  a kanadaiak biztosak lehetnek abban, hogy mindig meg fogjuk védeni munkásainkat, acél- és alumíniumiparunkat, és határozottan kiállunk a kanadai dolgozókért.

A dél-koreai kormány pénteken azt közölte, hogy mivel az amerikai elnök „csak belengette” az acél és az alumíniumimportra  vonatkozó vám kivetését, egyelőre csak annyit tehet, hogy szorosan figyelemmel követi a tengerentúli eseményeket, ugyanakkor megkezdte azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyekkel  csökkenthetőek a veszteségek azoknál a cégeknél, amelyek jelentősen függnek az amerikai piactól.

Donald Trump csütörtökön a tervezett intézkedést az amerikai acél- és alumíniumipari cégek képviselőivel folytatott megbeszélésen ismertette, és az amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy újjáéleszti az amerikai ipar ezen ágazatait. Donald Trump szerint a tervezett lépéssel amerikai állásokat menthet meg, több amerikai elemző ugyanakkor rámutatott arra, hogy az acél- és alumíniumimporttól jelentősen függő ágazatokban, mint például az autó- és az olajiparban a dráguló fémimport elbocsátásokhoz vezethet.

Az amerikai elnök csütörtöki bejelentésének az első „áldozata” pedig épp egy Egyesült Államokban tervezett beruházás lett, a svéd Electrolux, a legnagyobb európai háztartási berendezésgyártó ugyanis bejelentette, hogy „jegeli” 250 millió dolláros beruházási tervét, mert a tervezett vám túlságosan megemelné a termeléshez szükséges importacél árát.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »