Határozatban állnak ki volt elnökük mellett a függetlenségpártiak Katalóniában

Határozatban ítélte el Carles Puigdemont volt katalán elnök leváltását a katalán parlament függetlenségpárti többsége csütörtökön Barcelonában.

A Junts pel Catalunya (Együtt Katalóniáért) nevű függetlenségi párt által benyújtott határozat kimondja, hogy „illegális és illegitim” volt Carles Puigdemont menesztése az elnöki posztról tavaly október 27-én. Továbbá elismeri annak jogszerűségét, hogy ismét elnökké választhassák a politikust.

A dokumentum kiáll az alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes október 1-i katalán függetlenségi népszavazás érvényessége mellett, és egyebek mellett követeli az állami beavatkozás megszüntetését, az intézmények visszaállítását Katalóniában.

A helyi törvényhozás először ülésezett január 17-i megalakulása óta, a volt szeparatista vezető legitimálásáról szóló javaslat miatt feszült légkörben. A szavazásnál három, a függetlenségi törekvéseket elutasító ellenzéki párt elhagyta az üléstermet.

A voksolást megelőző vitában Miquel Iceta, a katalán szocialista párt (PSC) vezetője azzal fordult a függetlenségi politikusokhoz, hogy nincs értelme megújítani, még szimbolikusan sem egy olyan irányt, amely már megbukott. Quim Torra, az Együtt Katalóniáért szónoka viszont azt hangsúlyozta, hogy szerinte megéri tovább harcolni a köztársaságért és a függetlenségért.

Inés Arrimadas, a legnagyobb frakcióval rendelkező Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt helyi vezetője arról beszélt, hogy ezen a parlamenti ülésen is kiderült: a függetlenségi pártoknak nincs menetrendje, sem projektje a katalánok számára. Mennyi ideig fogják fenntartani ezt a fikciót? – tette fel a kérdést.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) politikusa úgy vélte: a függetlenségi pártok egyfajta „szent háborúba merültek” az állammal szemben.

A függetlenségpárti felszólalók mind megemlékeztek arról, hogy a függetlenségi folyamat nyomán indult bírósági eljárások miatt leváltott elnök és egykori kormányának négy tagja Brüsszelben tartózkodik hónapok óta, míg mások előzetes letartóztatásban vannak. Ülőhelyeiken a parlamenti patkóban egy-egy óriási sárga szalagot helyeztek el képviselőtársaik, amely az eljárások elleni tiltakozás jelképe lett Katalóniában.

A parlamenti ülést követően az Állampolgárok nevű párt bejelentette: az alkotmánybírósághoz fordul képviselőik jogainak megsértése miatt, mert Roger Torrent házelnök elutasította felülvizsgálati kérelmüket a határozattal kapcsolatban. A La Vanguardia című katalán napilap kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte: a spanyol kormány tanulmányozni fogja, hogy az elfogadott határozat csupán szimbolikus politikai nyilatkozat-e vagy több annál.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő délelőtt a Telecinco spanyol televízió csatornának a témáról úgy nyilatkozott, hogy egy olyan elnököt kell megválasztani, akinek nincs problémája az igazságszolgáltatással.

Barcelona, 2018. február 23. Katalán rendőrök érkeznek Carles Puigdemont leváltott katalán elnök támogatóinak a bebörtönzött függetlenségpárti katalán politikusok szabadon bocsátását követelő ülőtüntetésére a katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) barcelonai épületénél 2018. február 23-án. (MTI/EPA/Quique García)

Barcelona, 2018. február 23.
Katalán rendőrök érkeznek Carles Puigdemont leváltott katalán elnök támogatóinak a bebörtönzött függetlenségpárti katalán politikusok szabadon bocsátását követelő ülőtüntetésére a katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) barcelonai épületénél 2018. február 23-án. (MTI/EPA/Quique García)

Katalóniában a december 21-i parlamenti választásokat követően politikai patthelyzet alakult ki, mivel a függetlenségi pártok Carles Puigdemont, leváltott elnököt javasolták ismét a katalán kormány élére. A politikus azonban több mint három hónapja önkéntes száműzetésben van Brüsszelben, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel bírósági eljárás indult ellene a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Az alkotmánybíróság határozata szerint az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a személyéről szóló parlamenti vitán és szavazáson, ám Puigdemont ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ami ezt kizárja.

A függetlenségi pártok hetek óta egyeztetnek a lehetséges megoldásokról, egyelőre azonban ennek konkrét, végleges eredményét nem jelentették be.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »