Bosznia-Hercegovina is tett egy lépést az EU-tagság felé

Átadta a válaszokat a bosznia-hercegovinai vezetés az Európai Bizottság több mint 3200 tételt tartalmazó, az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kérdőívére szerdán Szarajevóban.

Dragan Covic, a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke kiemelte, tudják, hogy késésben vannak, hiszen 14 hónapon át dolgoztak a válaszokon, így viszont létrejött egy olyan, több mint ezeroldalas dokumentum, amely minden kérdésre kielégítő választ nyújt. Mint mondta: a válaszokból kiderül, hogy az ország egyértelműen elkötelezett az európai integráció iránt. Reményét fejezte ki továbbá, hogy ezt követően felgyorsul az ország csatlakozási folyamata.

Dragan Covic hozzátette: országa tisztában van az Európai Bizottság azon véleményével, amely szerint nem csatlakozhatnak az EU-hoz azok az országok, amelyek még nem rendezték vitás kérdéseiket a szomszédaikkal. Ezért arra törekednek, hogy lezárják a nyitott kérdéseket, amelyek elsősorban a határvitákra vonatkoznak Szerbiával és Horvátországgal. Szerinte Szarajevó az európai integrációs folyamatokban utolérheti az éllovas Szerbiát és Montenegrót, de mindez csak a boszniai vezetés elhivatottságától függ.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a válaszok átvételét követő sajtótájékoztatón aláhúzta: munkatársaival részletesen átnézik a dokumentumokat, és ha maradt még kérdés, akkor azokkal az illetékes szervekhez fordulnak majd. Mint mondta, nem tud konkrét időpontot mondani arra, hogy mikorra fejezik be az értékelést, és mikor lehet tagjelölt Bosznia-Hercegovina, „de nem a sebesség a fontos, hanem a tartalom”. „Gyorsnak kell lenni, de nem szabad kapkodni” – fűzte hozzá.

Brüsszel és Szarajevó között hét év után, 2015. június elsején lépett életbe a stabilizációs és társulási megállapodás. A következő év februárjában Szarajevó benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét, és még abban az évben Brüsszel egy több mint 3200 tételből álló kérdőívet adott át az ország vezetésének. A válaszoknak már tavaly meg kellett volna születniük, ám a belpolitikai viták miatt ezt többször is elhalasztották.

Az európai integráció szempontjából a volt jugoszláv tagköztársaságok közül Bosznia-Hercegovina a sereghajtó, hiszen Szlovénia és Horvátország már az EU tagja, Szerbiával és Montenegróval elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia pedig már hosszabb ideje tagjelölt.

Kapcsolódó cikkünk: Csak óvatosan közelítene a balkáni országok felé az Európai Unió

Forrás: MTI

Friss hírek