Négy javaslattal állt elő Macedónia a névvita rendezésére

Négy javaslatot terjesztett elő Macedónia az évtizedes görög-macedón földrajzinév-vita megoldására – közölte Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden Londonban.

A két ország között egyetértés van abban, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat a viszály megoldása érdekében, mert ez hátráltatja Macedónia NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit.

Athén, amely a két szervezet valamennyi tagországához hasonlóan vétójoggal rendelkezik új tagok felvételével szemben, kifogásolja a Macedónia elnevezést, arra hivatkozva, hogy az, valamint a macedón alkotmány egyes cikkei rejtett területi követeléseket tartalmazhatnak Görögország hasonló nevű északi tartománya iránt.

Macedónia reméli, hogy a vitát sikerül időben rendezni az EU júniusi, illetve a NATO júliusi csúcstalálkozója előtt, és ezért négy javaslatot is tett az ország új nevére, melyekből a görög fél kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

A javasolt nevek: Észak-Macedónia Köztársaság, Felső-Macedónia Köztársaság, Vardar Macedónia Köztársaság, illetve Macedónia Köztársaság (Szkopje) – mondta Zoran Zaev a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva a Londonban tartott Nyugat-Balkánról rendezett csúcstalálkozó után.

Úgy vélte, hogy a görögök ezek valamelyikét el fogják fogadni. Hozzáfűzte, az a kérdés, hogy szükség van-e a macedón alkotmány megváltoztatására – amit a görög fél az elmúlt hónapokban szintén kért – egyelőre nyitva maradt.

A két külügyminiszter további tárgyalásokat fog tartani, és Zaev is tervez egy találkozót márciusban Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel. Ha sikerül megállapodásra jutni a vitában, Macedónia népszavazást fog tartani a névváltoztatásról.

Kapcsolódó cikkünk: Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »