Matteo Salvini sikerre vitte az Északi Ligát

Ismét meghatározó párttá erősödött, sőt újból kormányerővé válhat a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokon az Északi Liga, amelyet migráció- és Európa-ellenes politikával Matteo Salvini állított talpra öt év alatt, több mint háromszorosára növelve a párt erejét.

Egyik kezében az olasz alkotmánnyal, másikban az Evangéliummal esküdött fel jelképesen az olaszok miniszterelnökének Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője pártja szavazói előtt a milánói dóm téren szombaton tartott választási nagygyűlésen, amelyet „Az olaszok az elsők” jelszóval rendeztek.

Salvini kijelentette, hogy az Északi Liga lesz a jobbközép koalíció legnagyobb pártja, megelőzve a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországot (FI) is, így a Liga adhatja a következő olasz kormányfőt. Salvini még egy rózsafüzért is a kezébe vett, ezzel üzenve az olaszországi keresztény szavazóknak, hogy számít a támogatásukra.

A milánói születésű, 45 éves Matteo Salvini 1990-ben csatlakozott a „zöldinges” Északi Ligához, és 2013-ban vette át a főtitkári posztot a pártalapító Umberto Bossitól, akivel a korábban kormánypárt Északi Liga népszerűsége 4 százalékra süllyedt. Matteo Salvinivel a párt – a választások előtti utolsó felmérések szerint – most a szavazatok több mint 13 százalékát is megszerezheti. A párt fellegvárának tartott Észak-Olaszországban egyenesen 20 százalékos vagy ennél is magasabb eredményt jósolnak az Északi Ligának.

A párt talpra állítását Matteo Salvini részben az Északi Liga korrupciós botrányokba keveredett korábbi vezetőinek félreállításával érte el. Nem véletlen, hogy Salvini milánói esküjén nem volt jelen az Északi Liga pártkasszájának kifosztásáért első fokon elítélt Umberto Bossi és a párt számos más történelmi politikusa sem. Az Északi Liga nyolcvanas-kilencvenes évekbeli stratégiájához képest Matteo Salvini a pártot már nem kizárólag Olaszország északi térségével kívánja azonosítani. A párt korábbi szakadár törekvéseivel szemben Salvini távolabbi célja, hogy az Északi Ligát országos, Itália déli részén is gyökereket eresztő erővé bővítse.

epa06551499 Federal Secretary of Italian party Lega Nord (North League / LN), Matteo Salvini, attends an electoral meeting in Calvizzano, near Naples, Italy, 21 February 2018. Italy will hold general election on 04 March.  EPA/CIRO FUSCO

Matteo Salvini egy kampányrendezvényen Calvizzano-ban, Olaszországban 2018 február 21-én. (EPA/CIRO FUSCO)

A migrációs helyzet is hozzájárult az Északi Liga előtöréséhez: kihasználva a baloldali kormányok alatti tömeges migráció keltette társadalmi feszültséget, Matteo Salvini határozott migrációellenes politikát hirdetett meg az illegális bevándorlók azonnali eltávolítását és az olaszországi közbiztonság erősítését ígérve.

Hiába volt két évig az Északi Liga  európai parlamenti képviselője, Matteo Salvini EU- és euróellenes politikát képvisel. Az Északi Liga a firenzei választókörzetben Matteo Renzi volt baloldali miniszterelnökkel szemben Alessandro Bagnai euróellenes közgazdászt állította képviselőjelöltként.

Az Északi Liga és a FI alkotta választási szövetségben Matteo Salvini mondja ki, amit a koalíció jobboldali szavazói hallani szeretnének, miközben Silvio Berlusconi a mérsékelt centrum szerepét tölti be – ahogyan ez egykor a Berlusconi-Bossi páros kormányzása idején is működött. Az erőviszonyokat mutatja Silvio Berlusconi bejelentése, miszerint a jobbközép győzelme esetén Matteo Salvini a belügyi tárcát kaphatja meg.

Elemzők azonban nem zárják ki az Északi Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) esetleges választások utáni koalícióját. Ahogyan azt sem, hogy az Északi Liga rendkívül jó választási eredménye esetén jobboldali kormány alakulhat a szintén szövetséges Olasz Testvérekkel (FdI), valamint Silvio Berlusconi háttérbe szorításával. A szélsőjobboldali Casa Pound hétfőn jelezte, hogy támogatja az Északi Liga kormányra kerülését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »