A Fiat négy év múlva leszámol a dízelmotorral

A Fiat-Crysler (FCA) 2022-től nem árusít dízelüzemű személyautót – értesült a Financial Times. A lap úgy tudja, hogy a döntést hivatalosan június 1-én jelenti be Sergio Marchionne, az FCA elnök-vezérigazgatója, amikor ismerteti a cég új, négyéves üzleti tervét.

Az FCA szóvivője nem kívánta kommentálni a lap értesülését, amely arra emlékeztetett, hogy a Toyota és a Porsche már elkötelezte magát a dízelmentes jövő iránt. Az FCA-hoz tartoznak a Jeep, a Fiat, a Ram, a Dodge, a Chrysler, az Alfa Romeo, a Lancia és a Maserati márkák.

A La Stampa olasz lap is írt a FCA-tervről, „bennfentes forrásra” hivatkozva – ez azért is fontos, mert a La Stampa résztulajdonosa az Agnelli család, amely egyben az FCA főrészvényese is.

Fiat 124 - kép forrása: Fiatpress.com

Fiat 124 Spider – kép forrása: Fiatpress.com

A Fiat-Crysler döntése mögött részben az állhat, hogy egyre csökken a dízelautók iránti kereslet. Az Európában eladott összes új autó több mint a fele dízelüzemű volt 2015-ig, azonban a dízelüzemű személyautók tavalyi eladása 8 százalékkal csökkent az előző évhez képest Európában, így a piaci részesedése 43,8 százalékra zsugorodott.

Az FCA dízelautói iránt tavaly még összességében nőtt a kereslet, a cég európai értékesítésén belül a dízelüzeműek aránya 40,6 százalékra emelkedett a 2016. évi 40,4 százalékról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »