A hajózási vállalatokat sújtják az új Észak-Korea elleni szankciók

Az új szankciók – az előzetesen nyilvánosságra került információknak megfelelően – hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszani a már érvényben lévő szankciókat.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió már délután jelezte, hogy Donald Trump újabb, rendkívül keménynek mondott szankciókat fog bejelenteni a konzervatív mozgalom (CPAC) konferenciáján pénteken.

Donald J. Trump amerikai elnök felszólal a 45. CPAC konferencián 2018. február 23-án. Az elnük kihasználta a lehetőséget, hogy új szankciókat jelentsen be Észak-Korea ellen. EPA/JIM LO SCALZO

Donald J. Trump amerikai elnök felszólal a 45. CPAC konferencián 2018. február 23-án. Az elnük kihasználta a lehetőséget, hogy új szankciókat jelentsen be Észak-Korea ellen. EPA/JIM LO SCALZO

„Bejelentem, hogy a valaha volt legszélesebb körű szankciókat hozzuk az észak-koreai rezsim ellen” – idézett az elnök előre elkészített beszédéből a Fox.

A hajózási társaságok szerepéről január végén írtunk részletesen, a Reuters és a CNBC információi szerint a nahodkai orosz kikötő mára Észak-Korea átrakodó csomópontjává vált.

Phenjan orosz segítséggel játssza ki az ellene hozott szankciókat

A televízió információi szerint Donald Trump várhatóan bejelenti, hogy a pénzügyminisztérium „az Észak-Koreát segítő 56 hajózási társaság és kereskedelmi vállalat elleni szankciókkal tovább csökkenti a rezsim bevételeit és fűtőanyagimportját, amivel finanszírozza és folytatja atomfegyver- és rakétaprogramját”.  Az AP amerikai hírügynökség ugyancsak megerősítette a Fox által kiszivárogtatott információkat.

Olyan hajókról és vállalatokról van szó, amelyeket Washington információi szerint Észak-Koreában, Kínában, Szingapúrban, Tajvanon, Hongkongban, a Marshall-szigeteken, Tanzániában, Panamában, vagy a kelet-afrikai Comore-szigeteken jegyeztek be. A szankciók orosz vállalatokat, illetve hajókat nem érintenek.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »