Bebetonozná hatalmát a venezuelai elnök

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán bejelentette, hogy előrehozná a parlamenti választásokat, hogy azok egybe essenek az április 22-re kitűzött elnökválasztással.

„A parlamenti választások előre lesznek hozva, amennyiben így dönt az alkotmányozó nemzetgyűlés” – hangsúlyozta a venezuelai államfő a Globovision televízió műsorában az irányítása alatt álló testületre utalva. Delcy Rodriguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke a Twitteren közölte: Maduro számíthat a testület elkötelezettségére, hogy „erősítse az ország demokráciáját”.

Megfigyelők szerint Maduro így akarja duplán is bebiztosítani a hatalmát. Az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott venezuelai nemzetgyűlés (Asamblea Nacional) ugyanis az egyetlen, amely még nincs az elnök markában.

Az 55 éves szocialista politikus egyébként jó eséllyel száll ringbe az újraválasztásáért, hiszen egyrészt az ellenzék a voksolás bojkottjára szólított fel, másrészről a vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük.

„A MUD azt mondja, nem vesznek részt a voksoláson. Tehát mire készülnek? … Esetleg puccsra?” – hangoztatta Maduro a legbefolyásosabb Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) ellenzéki pártszövetség bojkott felhívására reagálva. Ismételten megerősítette: az ellenzék részvétele nélkül is megtartják az elnökválasztást.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Megosztott a venezuelai ellenzék

Míg a keményvonalas ellenzékiek mindenáron bojkottálni akarják a szavazást, addig néhány mérsékelt erő nyitottnak mutatkozott a részvételre. A venezuelai ellenzék szerdán ezt a megosztottságot tükröző nyilatkozatot tett közzé.

„Ne is számítsatok rá, hogy a MUD vagy a venezuelai nép részt vesz olyasmiben, ami nem több egy elnökválasztás csalárd és illegitim színlelésénél” – hangsúlyozta az ellenzéki pártszövetség. „Az április 22-i szavazás a kormány showműsora, hogy legitimitást színleljen, amellyel egyébként nem rendelkezik” – tette hozzá a MUD.

Ángel Oropeza ellenzéki vezető sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: „Amennyiben a feltételek teljesülnek, készek vagyunk részt venni”.

Az ellenzék követelései között szerepel egyebek közt a választási folyamatból kizárt főbb ellenzéki jelöltek indulásának lehetővé tétele, a Maduro híveiből álló venezuelai választási bizottság reformja, illetve a dél-amerikai ország külföldön élő állampolgárai számára a voksolási lehetőség biztosítása.

A súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuelában Maduro szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Az ellátórendszerek összeomlása miatt csak a szomszédos Kolumbiába több mint félmillió venezuelai települt át, s további tízezrek menekültek Brazíliába.

Forrás: MTI/AP/TASZSZ/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »