Intézkedéscsomaggal készül Lengyelország a levegőminőség javítására

Lengyelország következetesen törekszik a levegőminőség javítására, a sokéves mulasztások miatt viszont időre van szükség – szögezte le a lengyel környezetvédelmi tárca abban a közleményben, amellyel az Európai Bíróság csütörtöki ítéletére reagált. A probléma miatt Varsó egy uniós operatív programról is tárgyalna.

A luxembourgi székhelyű törvényszék szerint a lengyel hatóságok nem tettek eleget a légszennyezettség mérséklésére irányuló előírásoknak, a tervezett lengyel intézkedések nyomán legkorábban 2020 és 2024 között javulna olyan szintre a levegő minősége, amely már megfelelne az uniós határértékeknek.

A lengyel környezetvédelmi tárca közölte: 2020-ig összesen több mint 10 milliárd zlotyt (mintegy 2,4 milliárd eurót) szánnak a probléma megoldására. Felidézték: a levegő rossz minőségét Lengyelországban jelenleg elsősorban a háztartásokban alkalmazott elavult kazánok, illetve a rossz minőségű fűtőanyag okozzák, ezért egyebek között az épületeknek a központi fűtéshez, illetve a gázvezetékes hálózathoz való csatlakozását fogják támogatni.

A közleményben felsorolják azokat az intézkedéseket és programcsomagokat, amelyeket eddig már állami, illetve önkormányzati szinten elfogadtak, és rámutatnak: az állami környezetvédelmi felügyelet megállapította, hogy Lengyelországban már javuló tendencia mutatható ki, összhangban az uniós és a hazai előírásokkal.

A luxembourgi ítéletet kommentálta csütörtök délelőtt Piotr Wozny vállalkozás- és technológiaügyi miniszterhelyettes is azon a sajtókonferencián, amelyen Mateusz Morawiecki kormányfővel együtt bemutatták a háztartási fűtés korszerűsítését, a levegőszennyezettség csökkentését célzó kormányprogramot. Szerinte a bírósági döntés megerősíti, hogy az ügyben sok év alatt felhalmozott mulasztások „jelenleg teljes erővel érintik Lengyelországot”. Kilátásba helyezte, hogy a tervezett intézkedések nyomán Varsó a következő kilenc év során teljesen megoldja a légszennyezettség problémáját. Megjegyezte: a kormány arról szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal, hogy a 2021-2027-es uniós keretköltségvetésben „megállapodjanak egy rendkívüli, Lengyelországnak szánt levegőminőségi operatív program feltételeiről”.

Az Európai Bizottság 2015 végén léptette bírósági szakaszba a légszennyezettségi határértékek túllépése miatti jogsértési eljárást Lengyelországgal, majd Bulgáriával szemben, problémát jelezve több más tagállam esetében is. Egy 2008-as uniós szabályozás értelmében a tagállamoknak egészségügyi okokból korlátozniuk kell a légszennyezettség szintjét. 

A csütörtöki ítélet nem von pénzbírságot maga után. Amennyiben azonban egy uniós tagország az Európai Bíróság ítélete ellenére sem cselekszik, a brüsszeli bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után ismét a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett állammal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek