Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az „egyetlen asztalon lévő változat” az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának – jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök, az ANO elnöke szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, akivel Babis szintén találkozott, mert az ANO érdekelt lenne a párttal való kormánykoalíciós kapcsolatban, a kormányfő szerint ismét elutasított bármiféle együttműködést az ANO-val. „Ezt nem érdemes folytatni” – jegyezte meg Babis.

A Jan Hamácekkel, illetve Jirí Zimolával, a szociáldemokrata párt első alelnökével folytatott megbeszéléseit viszont „normális hangulatban lezajlott, jó tárgyalásként” jellemezte Babis az újságírók előtt. A felek megállapodtak abban, hogy szakértőik a jövő héten megkezdik az egyeztetést a pártprogramokról. Az egyeztetés kilenc témakört fog érinteni, és Babis úgy látja: egy-két pontban szinte biztosan nem tudnak egyetérteni, s ezért újabb „legfelsőbb szintű” megbeszélésre lesz szükség. A személyi kérdésekről csak később egyeztetnek.

A CSSD kongresszusa vasárnap határozatban bízta meg a párt új vezetését, hogy kezdjen tárgyalásokat az ANO-val a kormánykoalícióban való részvételről. A koalícióba való belépés feltétele, hogy a jövőbeni kabinet ne fogadja el a CSSD által szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) semmiféle támogatását.

A CSSD felszólította az ANO-t, hogy ne jelöljön a kormányba olyan személyeket, akik ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban. A kongresszus ugyanakkor nem szavazott arról a javaslatról, hogy egy ilyen személy jelölése kizárná a CSSD részvételét a kormánykoalícióban. Nyilvánvaló, hogy Andrej Babisról van szó, aki ellen büntetőeljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A CSSD kormánykoalícióban való részvételéről a végső döntést a párt tagsága hozza meg egy belső szavazáson, legkorábban áprilisban.

Babis a szerdai találkozó után újra megerősítette: nem fogadja el a CSSD feltételét, s az ANO számára ő az egyetlen kormányfőjelölt. „Ilyen jelöltként indultam a választáson, s az emberek ezért szavaztak ránk” – szögezte le.

Milos Zeman cseh államfő azt szeretné, hogy júniusra már felálljon az új, a parlament bizalmát élvező kormány. Ezt Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke mondta újságíróknak azt követően, hogy szerdán találkozott Zemannal.

Az ANO mozgalomnak a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban 78 képviselője van, így egyedül nem tud kormányt alakítani. Andrej Babis első, kisebbségi kormánya januárban nem is kapott bizalmat a képviselőházban, ezért lemondott. Az államfő bejelentette, hogy a második kormányalakítási kísérlettel is Babist fogja megbízni, de kormányfővé csak akkor nevezi ki, ha biztosítja, hogy az új kormány megkapja a parlament bizalmát.

Az esetleges ANO-CSSD kormánykoalíciónak viszont közösen már 93 képviselője lenne a parlamenti alsóházban. A kommunistáknak 15 képviselőjük van, így bármiféle támogatásuk elegendő lenne a kormány számára a bizalom megszerzéséhez.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »