Nagyon felpörgött az amerikai gazdasági aktivitás

Februárban két és fél éves csúcsra pörgött fel a gazdasági aktivitás az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet feldolgozóipari és szolgáltatóipari gazdasági szereplők körében végzett és szerdán közzétett felmérése szerint.

Februárban az előzetes értékek alapján 55,9 pontra, 27 havi csúcsra emelkedett a januári 53,8 pontról a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban. Elemzők a teljesítmény szerényebb mértékű növekedését jelző 54,4 pontos kompozit BMI értéket vártak februárra.

A feldolgozóipari BMI előzetes értéke 40 havi csúcsra, 55,9 pontra emelkedett februárban a januári 55,5 pontról. A piac csekély teljesítménycsökkenésre, 55,4 pontra számított februárra.

A feldolgozóiparban leginkább az új megrendelések beérkezése járult hozzá a BMI mutató növekedéséhez a Markit megállapítása szerint, a szektor termelése viszont alig változott a januárihoz képest. A beérkezett megrendelések növekedése három és fél éve a legmagasabb volt és túlnyomó része belföldről érkezett, de az exportmegrendelések is emelkedtek. Robusztus mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma is a feldolgozóiparban.

A szolgáltatóipari BMI 55,9 ponton hat havi csúcsot ért el februárban a januári 53,3 pont után. Piaci elemzők a BMI értékének szolgáltatóipari aktivitás méréskelt növekedését jelző szerény emelkedését várták februárra, 54,0 pontot.

A feldolgozóiparhoz hasonlóan, a szolgáltatóiparban is az új megrendelések járultak hozzá a legnagyobb mértékben a BMI növekedéséhez.

A februári adatok alapján az első negyedévre 3,0 százalékos évesített GDP-növekedésre lehet következtetni – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Forrás: MTI

Friss hírek