Öreg házaspárhoz hasonlította az EU működését Kurz

Egységre és összefogásra hívta fel az Európai Unió tagországait a nehéz nemzetközi helyzetre való tekintettel Sebastian Kurz osztrák kancellár a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton elmondott beszédében.

Miután az Egyesült Államok egyre inkább visszavonul a világpolitikából, erősödtek a kihívások az Európai Unió felé – figyelmeztetett Kurz, rámutatva, hogy Kína foglalja el azt a politikai vákuumot, amely Washingtonnak a nemzetközi politikából történő visszahúzódása miatt keletkezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

“A hatalmi központok eltolódnak. Az Egyesült Államok továbbra is erős ország, de visszavonul a nemzetközi politikából, az így keletkező űrt pedig Kína foglalja el” – mondta Kurz. Véleménye szerint ezzel változások állnak be a világ geopolitikai helyzetében. “A nagy országok már nem nyelik le a kicsiket. Most a gyorsabb országok nyelik le azokat, amelyek késlekednek” – tette hozzá.

Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz beszél az 54. müncheni biztonságpolitikai konferencián, 2018 február 17-én. EPA/KUHLMANN / MSC / MUELLER

Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz beszél az 54. müncheni biztonságpolitikai konferencián, 2018 február 17-én. EPA/KUHLMANN / MSC / MUELLER

“Mi az Európai Unióban úgy viselkedünk, mint egy öreg házaspár” – folytatta. A Nyugat a Keletre panaszkodik, az Észak pedig a Délre. Ahhoz, hogy nemzetközi súlyát visszanyerje, az EU-nak ismét erősnek kell lennie belülről. Ez szerinte mindenekelőtt a külső határok megerősítését jelenti. Az EU-tagországoknak maguknak kell eldönteniük, hogy kiket fogadnak be – utalt Kurz az illegális bevándorlásra, amely szerinte alááshatja a földrész békéjét és jólétét.

Kurz ötödik alkalommal vesz részt a biztonságpolitikai konferencián. Újságíróknak nyilatkozva pénteken elmondta, hogy müncheni tartózkodását a 2018. második félévi osztrák EU-elnökség előkészítésére is fel akarja használni.

Forrás: MTI/APA/dpa/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »