Venezuelában érdemes bitcoint bányászni

Míg Dél-Koreában 26 170 dollárba kerül egyetlen bitcoin kibányászása, addig Venezuelában ez az összeg mindössze 531 dollárra rúg. Miért lehet ez?

A dolog nyitja a villamosenergia-árakban keresendő. A digitális valuták bányászata ugyanis rengeteg elektromos áramot fogyaszt, hiszen a bányászok rengeteg nagy teljesítményű számítógépet használnak a folyamat során. Ez alapján logikus, hogy ahol olcsó a villamosenergia, ott érdemes bitcoint kitermelni.

Bár sok helyen horribilis összegekbe kerül a bányászat, mégis sokaknak megéri, mivel munkájukért cserébe az önkéntes bányászokat bitcoinnal jutalmazzák, valamint tranzakciós díjjal, amelyet az ügyletben részt vevők fizetnek. A Blockchain.info adatai szerint az összes bitcoin bányász által elért összes bevétel december 17-én 53 millió dolláros csúcsra rúgott, ugyanazon a napon, amikor a bitcoin értéke 19 783,21 dollár volt.

Az Elite Fixtures vállalat nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzése szerint a legolcsóbb bitcoin-bányászó ország Venezuela, itt 531 dollárra lehet kihozni a digitális érme egy egységét. Ez még az egyre inkább visszaeső (és napról napra jobban ingadozó) bitcoin-árfolyam mellett is nagyon megéri, ezért hát nem meglepő, hogy az ország saját kriptovaluta kibocsátására készül.

A bitcoin árfolyama egyébként péntek reggel két hete első alkalommal ismét 10 ezer dollár fölé emelkedett. Ez a múlt heti, 6 ezer dolláros mélyrepülése után kisebb csodával ér fel, lévén sokan azt hitték: ennyi volt, kipukkadt a lufi.

Az Elite Fixtures tanulmánya 115 különböző ország villamosenergia-árait elemezte a kormányok, a közüzemi vállalatok és a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által szolgáltatott adatok felhasználásával.

Mint az alább látható, a dél-koreaiaknak a legkevésbé kifizetődő bitcoin bányászattal keresni a kenyerüket, mivel itt 26 ezer dollár feletti összegbe kerül egyetlen digitális érme kitermelése. Ez azért van így, mert Dél-Koreában alapvetően magasak a villamosenergia-árak, ráadásul folyamatosan emelkednek – így próbálják takarékosságra szoktatni az embereket. Érdekes, hogy a legolcsóbb Venezuela és a legdrágább Dél-Korea között durván 49-szeres a különbség.

Íme a legkevésbé költséges helyek:

1

Kép forrása: Elite Fixtures / CNBC

És íme a legdrágábbak:

2

Kép forrása: Elite Fixtures / CNBC

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »