Egyhamar nem kap uniós vízummentességet Törökország

Az Európai Unió nem törli el a vízumkényszert Törökországgal szemben, amíg Ankara nem enyhít terrorellenes törvényén – közölte pénteken Didier Reynders belga külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Szófiában. A tanácskozásra Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török minisztert is meghívták.

A belga külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy először Ankarának kell enyhítenie terrorellenes törvényén, de ezt Törökország rendszeresen elutasítja.

“Ha sikerül a jogszabályokat összhangba hozni az Európai Unió értékeivel, akkor előre lehet lépni” – mondta Reynders. Ankara állítása szerint azonban szüksége van ezekre a jogszabályokra, tekintettel a biztonsági fenyegetésekre Törökországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Törökország tudja, hogy elvben Európa a legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb szomszédja, és érdekében áll jó kapcsolatot ápolni – mondta az újságíróknak nyilatkozva Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

“Vannak biztató jelek, de amikor a jogállamiságról van szó, a helyzet még mindig nem kielégítő” – tette hozzá az osztrák politikus. Törökország azonban mihamarabb vízummentességet vár az EU-tól, mert Ankara úgy véli, teljesítette az Európai Unió által támasztott 72 kritériumot.

A vízumliberalizáció eltörlésének felgyorsítása a 2016 márciusában kötött török-uniós menekültügyi megállapodásnak is része volt – erre hivatkozva Ankara többször felemlegette, hogy szerinte az EU nem tartja be az egyezséget. Törökország viszont azóta sem módosította a terrorizmusellenes törvényt, ami az EU egyik feltétele, mert úgy ítélik meg, hogy a jogszabály túl tágan értelmezhető.

A török uniós csatlakozás főtárgyalója a pénteki találkozóra megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak. Ömer szerdán még úgy nyilatkozott, hogy Ankara a vízummentesség ügyéhez kapcsolódó dokumentumokat “maholnap” átadja az Európai Bizottságnak. Hahn pénteken jelezte, hogy az EB már vizsgálja ezeket a dokumentumokat.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »