Egyhamar nem kap uniós vízummentességet Törökország

Az Európai Unió nem törli el a vízumkényszert Törökországgal szemben, amíg Ankara nem enyhít terrorellenes törvényén – közölte pénteken Didier Reynders belga külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Szófiában. A tanácskozásra Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török minisztert is meghívták.

A belga külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy először Ankarának kell enyhítenie terrorellenes törvényén, de ezt Törökország rendszeresen elutasítja.

„Ha sikerül a jogszabályokat összhangba hozni az Európai Unió értékeivel, akkor előre lehet lépni” – mondta Reynders. Ankara állítása szerint azonban szüksége van ezekre a jogszabályokra, tekintettel a biztonsági fenyegetésekre Törökországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Törökország tudja, hogy elvben Európa a legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb szomszédja, és érdekében áll jó kapcsolatot ápolni – mondta az újságíróknak nyilatkozva Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

„Vannak biztató jelek, de amikor a jogállamiságról van szó, a helyzet még mindig nem kielégítő” – tette hozzá az osztrák politikus. Törökország azonban mihamarabb vízummentességet vár az EU-tól, mert Ankara úgy véli, teljesítette az Európai Unió által támasztott 72 kritériumot.

A vízumliberalizáció eltörlésének felgyorsítása a 2016 márciusában kötött török-uniós menekültügyi megállapodásnak is része volt – erre hivatkozva Ankara többször felemlegette, hogy szerinte az EU nem tartja be az egyezséget. Törökország viszont azóta sem módosította a terrorizmusellenes törvényt, ami az EU egyik feltétele, mert úgy ítélik meg, hogy a jogszabály túl tágan értelmezhető.

A török uniós csatlakozás főtárgyalója a pénteki találkozóra megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak. Ömer szerdán még úgy nyilatkozott, hogy Ankara a vízummentesség ügyéhez kapcsolódó dokumentumokat „maholnap” átadja az Európai Bizottságnak. Hahn pénteken jelezte, hogy az EB már vizsgálja ezeket a dokumentumokat.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »