A Hezbollah ellen szólalt fel Libanonban Rex Tillerson

A Hezbollah fegyverarzenálja és részvétele a térségbeli konfliktusokban fenyegetést jelent nem csupán a régióra, hanem  magára Libanonra is – jelentette ki csütörtökön közel-keleti körútjának libanoni állomásán Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Szaad Haríri libanoni kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Arra kérjük a libanoni kormányt, hogy tartsa távol magát a külföldi konfliktusoktól”, a „Hezbollahot pedig arra, hogy szüntesse be más országokban folytatott tevékenységét” – mondta az amerikai diplomácia vezetője a nyugati országok támogatását élvező libanoni miniszterelnökkel Bejrútban tartott közös sajtótájékoztatóján.

  • Hezbollah
A Hezbollah egy libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet. A Hezbollah besorolása napjainkban is viták tárgyát képezi, hogy terrorszervezetről, vagy törvényes pártról van-e szó.

Az Arab Liga, az USA, Franciaország, Ausztrália, Kanada, Hollandia és Izrael a szervezetet terrorszervezetnek tekintik. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Új-Zéland kizárják a szervezet katonai szárnyát és a politikai oldalt erről leválasztva, külön kezelik. Oroszország törvényes szociopolitikai szervezetként tartja nyilván, Kína pedig semleges nézőpontot képvisel.

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett, hogy Washington már két évtizede terrorszervezetként tartja nyilván a libanoni síita szervezetet. Tillerson elutasította, hogy különbséget tegyenek a Hezbollah politikai és fegyveres szárnya között, és elfogadhatatlannak tartotta, hogy a csoport a libanoni állam hatáskörén kívül működjön. Szerinte a Hezbollah beavatkozása az iraki, jemeni és szíriai konfliktusokba Libanonban is érezteti hatását – utalt arra például, hogy Szíriában a szervezet „vérfürdőt” rendezett „Bassár el-Aszad barbár rezsimjének” oldalán.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán Haríri mellett különtalálkozót tartott Michel Aun államfővel, Dzsibrán Basszíl külügyminiszterrel és Nabih Berri parlamenti elnökkel is. A libanoni államfő – aki a Hezbollah szövetségese – azt mondta az amerikai külügyi tárca vezetőjének, hogy országa nem avatkozik be más országok belügyeibe. Aun azt kérte, hogy Washington vegye elejét a Líbia szuverenitása ellen „földön, vízen, levegőben folytatott izraeli támadásoknak”, és bírja rá Tel-Avivot, hogy elkötelezze magát a stabilitás mellett Libanon déli részén.

Michel Aun libanoni elnök (j) fogadja Rex Tillerson amerikai külügyminisztert a baabdai elnöki palotában 2018. február 15-én. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Michel Aun libanoni elnök (j) fogadja Rex Tillerson amerikai külügyminisztert a baabdai elnöki palotában 2018. február 15-én. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A libanoni-izraeli viszonnyal kapcsolatosan Tillerson a közös határral kapcsolatos feszültségek csökkentésének fontosságát hangsúlyozta, és biztosította beszélgetőpartnerét arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett mindkét ország mellett a vitatott tengeri határtérséget illetően. Mint fogalmazott, „senkinek sem kell lemondania semmiről”.

A két állam vitatott tengeri határtérségében gáz- és olajlelőhelyek vannak. Libanon a múlt pénteken megállapodást írt alá három nemzetközi olajcéggel a vitatott területi vizeken indítandó próbafúrásokról az esetleges olaj- és gázlelőhelyek feltárására.

A Libanon által korábban kiírt nemzetközi tendert Izrael bírálta. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter január végén nagyon provokatívnak nevezte a tendert, amelyet szerinte Libanon olyan területeken fekvő ásványkincsekre írt ki, amelyek Izraelhez tartoznak – a két ország között összesen mintegy 860 négyzetkilométer vízterület vitatott hovatartozású.

A vitatott határtérség is szóba került a libanoni államfő és az amerikai külügyminiszter találkozóján. A libanoni elnök hivatalának beszámolója szerint az államfő ezzel összefüggésben elutasította a tengeri határtérség egyes részeire vonatkozó izraeli követeléseket.

Az amerikai külügyminiszter bejrúti látogatását követően Törökországba folytatja útját, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyal.

Forrás: MTI/AFP/AP/EFE/Reuters

Friss hírek