Tillerson: sok dolog van még Szíriában és Irakban

Az Iszlám Állam elleni nagyobb hadműveletek vége nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei tartósan legyőzték a dzsihadista szervezetet, emellett még el kell köteleződniük, és stabilizálni kell azokat a szíriai és iraki területeket, amelyeket megtisztítottak a fegyveresektől – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció képviselőinek kuvaitvárosi tanácskozásán.

Az Egyesült Államok úgy határozott, hogy további 200 millió dollárt ad a felszabadított szíriai területek stabilizálására, és továbbra is támogatja a helyi erők kiképzését – tette hozzá.

„Az Iszlám Állam továbbra is komolyan fenyegeti a térség, országaink és a Föld más részeinek stabilitását. Megpróbálnak területeket szerezni olyan országokban, amelyekben aktívan jelen vannak. Nem szabad hagyni, hogy másutt megismétlődjön a történelem. Az Iszlám Állam Szíriában és Irakban – ahol elvesztette az általa ellenőrzött terület 98 százalékát – megpróbál lázadószervezetként működni tovább, az olyan helyeken viszont, mint Afganisztán, a Fülöp-szigetek, Líbia vagy Nyugat-Afrika, megpróbál területeket szerezve biztonságos menedéket kialakítani magának” – mondta.

Az amerikai külügyminiszter aggasztónak tartja a legutóbbi fejleményeket Északnyugat-Szíriában, ahol Törökország januárban támadást indított az Egyesült Államok támogatta kurd milícia ellen, mert déli határa elleni fenyegetésnek tartja. Tillerson ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Törökország „biztonsági aggályai jogosak”.

A kuvaitvárosi tanácskozáson 74 ország képviselői vesznek részt. A konferencia első felében a szíriai és az iraki helyzetről tárgyalnak, a másodikban pedig a globális terrorelhárítási erőfeszítésekről.

Az YPG kurd milícia miatt nagyon feszültté vált a NATO-szövetséges Törökország és az Egyesült Államok viszonya. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy törésponthoz érkeztek. Tillerson öt országban jár közel-keleti körútján, és Egyiptom, Kuvait, Jordánia, valamint Libanon után utolsóként éppen Ankarába látogat.

Kapcsolódó cikkünk: Az USA támogatja az egyiptomi terrorellenes műveletet

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »