Netanjahu izraeli fennhatóság alá vonná Ciszjordániát

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Izrael fennhatóságának ciszjordániai kiterjesztéséről tárgyal az Egyesült Államokkal – jelentette a helyi média hétfőn.

Netanjahu a kormányzó jobboldali Likud párt frakcióülésén jelentette be az e kérdésről folytatott megbeszéléseit, miután kérésére vasárnap egy héttel elhalasztották az erről szóló egyik képviselői indítvány beterjesztését az izraeli parlamentben, a kneszetben. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy két elv vezérli, egyrészt az, hogy a lehető legjobban összehangolják a lépést az Egyesült Államokkal, mert – mint fogalmazott – „a velük ápolt kapcsolat stratégiai érték”, másrészt pedig az, hogy a törvényjavaslat ne egyéni, hanem kormányzati kezdeményezés legyen, mert Netanjahu szerint „történelmi lépésről van szó”.

Josh Raffel a Fehér Ház szóvivője cáfolta és álhírnek minősítette az izraeli sajtóban megjelent információkat.

„Az Egyesült Államok és Izrael soha nem vitatott meg iyen javaslatot, az elnök továbbra is egyértelműen az izraeli-palesztin békekezdeményezésére összpontosítja figyelmét” – fogalmazott a szóvivő.

Előzőleg Joáv Kis, a Likud képviselője egyéni indítvány benyújtását szorgalmazta azzal kapcsolatosan, hogy Izrael terjessze ki törvénykezését és fennhatóságát a ciszjordániai telepekre. Tavaly év végén a Likud párt központja megszavazta, hogy a párt kötelezze magát az izraeli törvények ciszjordániai telepekre történő kiterjesztésének támogatására.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ami óriási felháborodást keltett a muszlim világban, a palesztinok pedig azóta nem tekintik tárgyalópartnernek az Egyesült Államokat.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Ciszjordániát, amelyet egy időre katonai igazgatás alá helyezett, majd részben civil irányítás alá vont, de továbbra is megszállva tart. Az 1993-as oslói megállapodásban a Palesztin Hatóság önkormányzati jogokat kapott az övezet egy részén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »