Az USA támogatja az egyiptomi terrorellenes műveletet

Washington támogatja Egyiptom harcát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen – hangsúlyozta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter hétfőn Kairóban.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal szót emelt a szabad és tisztességes választásokért az arab országban. Márciusban elnökválasztást tartanak Egyiptomban, amelyen Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi államfő is indul.

Egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján Tillerson elmondta, hogy Washington elkötelezett a palesztin-izraeli konfliktus lezárása mellett. Ezt nehezíti, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ami óriási felháborodást keltett a muszlim világban, a palesztinok pedig azóta nem tekintik tárgyalópartnernek az Egyesült Államokat.

Egyiptom a napokban hadműveletet indított a szélsőségesek ellen, akik százakkal végeztek az elmúlt években. A terrorellenes hadjárat a Sínai-félsziget északi és középső részét, de Egyiptom más részeit, a Nílus-deltát és a Líbiával határos, nyugati sivatagos területeket is érinti. Az Iszlám Állam különösen aktív a Sínai-félszigeten.

Kapcsolódó cikkünk: Egyiptomban is komoly gondokkal küzd az Iszlám Állam

„Megegyeztünk abban, hogy folytatjuk szoros együttműködésünket a terrorelhárítás terén” – szögezte le Tillerson. „Az egyiptomi nép biztos lehet abban, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége megingathatatlan, és Washington továbbra is támogatja Kairót a terrorizmus elleni harcban, valamint a biztonság helyreállításában” – tette hozzá.

Az egyiptomi elnök tavaly novemberben utasította a vezérkari főnököt, Mohamed Faríd Hegazít, hogy három hónapon belül számolja fel a szélsőségesek tevékenységét. Szíszit a Bir al-Abedben található Ravda mecset elleni támadás bőszítette fel, amelyben több mint háromszázan vesztették életüket.

Az amerikai külügyminiszter közel-keleti körútjának második állomásaként Kuvaitot keresi fel, ahol részt vesz a szélsőségesek ellen harcoló nemzetközi koalíció miniszteri tanácskozásán. Ezt követően a jordániai fővárosba, Ammánba, majd a libanoni Bejrútba látogat, ahol Michel Aun libanoni elnökkel és Szaad Haríri kormányfővel is találkozik. Körútjának utolsó állomása Ankara lesz, ahol bonyolult tárgyalásokra számíthat a szíriai konfliktust illetően.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »