Az utolsó utáni pillanatban állapodott meg az amerikai szenátus

Az amerikai szenátus a csütörtök éjféli határidőig nem, de péntek hajnalban megszavazta a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást, benne egy hathetes áthidaló finanszírozási törvénnyel, amelyet ha a képviselőház is gyorsan megszavaz és Donald Trump elnök aláír, akkor megakadályozza a hivatalok leállását.

A szenátusi frakciók vezetői, a republikánus párti Mitch McConnell és a demokrata párti Chuck Schumer szerdán kompromisszumos megállapodást kötött a tervezetről, és mind a szenátusi, mind a képviselőházi republikánusok közölték, hogy meg fogják szavazni.

A Kentucky állambeli, republikánus párti Rand Paul szenátor azonban megszakításokkal kilenc órán keresztül beszélt arról, hogy a törvényjavaslat pazarló, ezért illesszék bele az általa javasolt kiegészítést. Ebben szigorúbb felső határt akart szabni a kormányzati munkára szánt kiadásoknak. A szenátusi vezetők azonban világossá tették: nem fogadják el ezt. Nem sokkal éjfél előtt a szenátorok felfüggesztették a vitát, nem hagyták tovább beszélni Rand Pault, de határidőre már nem tudták megszavazni a tervezetet.

Washington, 2018. február 9. Paul Ryan, az amerikai képviselõház republikánus párti elnöke sajtótájékoztatón vesz részt a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2018. február 8-án, miután a felsõházban, a szenátusban felfüggesztették a kormányzat mûködéséhez szükséges kétéves költségvetés elfogadásáról folyó vitát, ezért február 9-én átmenetileg ismét leállnak a nem alapvetõ fontosságú kormányzati hivatalok. (MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Washington, 2018. február 9.
Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke sajtótájékoztatón vesz részt a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2018. február 8-án, miután a felsőházban, a szenátusban felfüggesztették a kormányzat működéséhez szükséges kétéves költségvetés elfogadásáról folyó vitát, ezért február 9-én átmenetileg ismét leállnak a nem alapvető fontosságú kormányzati hivatalok. (MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Éjfél után azonban – kihasználva a szünetet – voksolást rendeltek el, és nagy többséggel – 71-28 – arányban elfogadták a javaslatot. A tervezet most a képviselőház elé kerül, és ha az alsóház is megszavazza – ez egyelőre bizonytalan -, valamint Donald Trump elnök aláírja péntek reggel munkakezdetig, akkor csak keveset lehet majd érzékelni abból, hogy leálltak a kormányhivatalok, de hogy mennyit, az nem világos.

A szövetségi személyzeti hivatal azt közölte, hogy a munka folyamatossága hivatalonként különbözőképpen alakul. Minden alkalmazottnak a saját hivatalánál kell tudakozódnia afelől, hogy kell-e dolgoznia pénteken, és ha igen, akkor hány órát.

A Fehér Ház költségvetési hivatala csütörtökön már a várható leállásra készítette fel a nem alapvető fontosságú munkát végző kormányhivatalokat. Ha pénteken valódi leállás lesz, akkor idén ez lesz már a második a januári háromnapos után.

Frissítés: már csak Trump aláírása hiányzik

Az amerikai szenátus után a képviselőház is megszavazta helyi idő szerint pénteken kora reggel a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást, benne egy hathetes áthidaló finanszírozási törvénnyel és a kiadási felső határ két évre szóló megnövelésével.

Ha Donald Trump elnök a várakozásoknak megfelelően, gyorsan aláírja, akkor szinte észrevehetetlen lesz a rövid ideig tartó leállás a kormányhivatalok finanszírozásában.

A képviselőház 240-186 arányban szavazta meg a tervezetet.

A brit BBC szerint miután a tervezet csak szerda este vált ismertté, a részletei eddig kevéssé voltak megismerhetők. Marc Short, a Fehér Ház törvényhozási ügyekkel foglalkozó igazgatója azt mondta: a költségvetési törvény „mindössze” 300 milliárd dollárral fogja növelni a kiadásokat. A The Washington Post című napilap úgy tudja, hogy a növekmény 500 milliárd dollár lesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »