Észak-Korea erőfitogtatásnak szánta a katonai parádét

Egyes megfigyelők szerint Észak-Korea azon döntésével, hogy hatalmas katonai felvonulást tartottak Phenjanban mindössze egy nappal a téli olimpiai játékok kezdete előtt – ahol egyébként bemutatták az egyre növekvő fegyverarzenált is –, szándékosan megpróbál félelmet kelteni.

Észak-Korea nagyszabású katonai díszszemlét tartott csütörtökön hadserege létrehozásának 70. évfordulója alkalmából, egy nappal a dél-koreai téli olimpia megnyitója előtt. Bár az észak-koreai állami tévé nem mutatott semmit az eseményből, és bejelentés sem hangzott el róla közvetlenül előtte, ennek ellenére Szöul tudni véli, hogy a díszszemlét a Phenjan központjában lévő Kim Ir Szen téren tartották meg délelőtti kezdettel.

Észak-Korea már januárban bejelentette, hogy február 8-án rendezi meg a katonai parádét, pedig a hadsereg megalapításának 70. évfordulója április 25-ére esik. Ez meglepte a nemzetközi közösséget, mert közvetlenül ezelőtt Phenjan látványos diplomáciai irányváltásba kezdett: megragadta a Dél-Koreában megrendezendő téli olimpia adta lehetőséget arra, hogy közeledjen Szöulhoz.

Dél-koreai értesülések szerint a csütörtöki felvonuláson 13 ezer katona vett részt, valamint többek között interkontinentális ballisztikus rakétákat, tankokat és további harci eszközöket is felvonultattak.

Mégis, Észak-Korea sportolókat és egy 22 fős delegációt küld a phjongcshangi játékokra.

Elemzők szerint Phenjan ezzel a kettős játékkal akarja elfogadtatni magát de facto atomhatalomként. Elképzelhető, hogy így akarja elérni az ellene érvényben lévő ENSZ-büntetőintézkedések enyhítését, és éket verni az Egyesült Államok és Dél-Korea többi szövetségese közé.

„A lépés Kim Dzsong Un tipikus, újabb provokatív cselekménye, amely azt mutatja, hogy az ország még mindig nagy veszélyt jelent Dél-Koreára, még akkor is, ha közös csapatot küldenek az olimpiára” – fogalmazott Peter Jennings, az Australian Strategic Policy Institute igazgatója.

Több szakértő úgy gondolja, hogy Észak-Korea úgy véli: Szöul közeledése és a játékokon való közös részvétel azt jelzi, hogy Dél-Korea nagyon fél északi szomszédjától. Kim pedig ezt a félelmet akarja meglovagolni és ezáltal elmélyíteni ezt az érzést.

Ezzel egyébként nem járnak messze az igazságtól, ugyanis Cso Mjung Gjon országegyesítési ügyekért felelős dél-koreai miniszter például nemrégiben elmondta, hogy szerinte az északi katonai felvonulás „egy meglehetősen félelemkeltő esemény”.

„Nyilvánvaló, hogy a szóban forgó katonai parádé erődemonstráció volt. Kim Dzsong Un döntése, hogy egy nappal az olimpia kezdete előtt tartja a felvonulást, a dél-koreai sajtó negatív hangjára adott válasz lehetett” – mondta Michael Pregent, az amerikai hadsereg egykori tisztviselője és hírszerző szakértője, aki jelenleg a Hudson Intézet munkatársa.

Elemzők elmondták, hogy korábban ezek a katonai parádék és a rakétakísérletek „nagyon értékesnek bizonyultak” hírszerzési szempontból, ugyanis a nemzetközi közösség kizárólag ezek által szerezhetett tudomást a rezsim fegyverarzenáljáról. Bár tudvalevő, hogy a díszszemléken néha hamis fegyvereket mutatnak be, vagy eltúlozzák a technológiát, mégis fontos az információ, mivel „így tudhatjuk, hogy valóban komoly képességekkel rendelkeznek”.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC/MTI/AP/AFP/Kyodo/Yonhap/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »