Iránból szivárogtak át Szíriába a német rakétaalkatrészek

Az utóbbi hetekben legalább két alkalommal lőttek ki klórgázt tartalmazó rakétákat a Damaszkusz melletti, szíriai felkelőcsoportok kezén lévő Kelet-Gútára, a lövedékek maradványainak vizsgálata során pedig kiderült, hogy előállításukhoz Németországból származó anyagokat is felhasználtak – állította szerdán az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit, és a Szíriaiak az Igazságért és Igazságosságért (STJ) nevű civil szervezet.

Az érintett baden-württembergi székhelyű Krempel vállalat megdöbbenéssel reagált azokra a felvételekre, amelyek állítólag a szíriai hadsereg klórgázzal töltött rakétáit mutatják, s amelyek előállításához az elektronikai berendezéseket gyártó cég termékeit is felhasználták. A vállalat egyik szóvivője kijelentette: nem tudják, hogyan kerülhettek az alkatrészek Szíriába.

A felvételeken a rakéták egy része látható, amelyen a vállalat logója mellett a „Made in Germany” olvasható. A Krempel szóvivő elmondta: a szóban forgó anyag az elektromos motorok szigetelésénél használt prespán. A cég kis mennyiségben szállít ebből helyi kereskedőknek Iránba.  Közölte,  időközben leállították a szállítmányokat Iránba, és értesítették a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatalt.

Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik szövetségesének számít, s a damaszkuszi rezsim oldalán harcoló síita milíciákat támogat. Eliot Higgins, a Bellingcat egyik újságírója közölte: a rakéták eredetileg hagyományos típusok voltak, amelyeket mérgesgáz hordozására alakítottak át. Hozzátette: nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen mértékben használtak fel német alkatrészeket.

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői kedden jelentették be, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »