Jó évet zárt a brit olajipari óriás

A BP brit olajipari cég tavalyi utolsó negyedévi egyszeri tételek nélküli profitja ötszöröse lett az egy évvel korábbinak, elsősorban annak a hatására, hogy emelkedett a kőolaj világpiaci ára, nőtt a cég termelése és csökkentek a költségek.

A cég egyszeri tételek nélküli adózott eredménye 2,1 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 400 millió dollár után. Az egyszeri tételek figyelembe vételével a profit 27 millió dollárra esett az egy évvel korábbi 497 millió dollárról.

Az egyszeri tételek közül kiemelkedett az az 1,7 milliárd dollár, amit a Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál 2010-ben történt robbanás utáni olajszivárgás miatt kellett fizetnie aktuálisan kártérítésként és az olajszennyezés következményeinek felszámolása miatt. A negyedéves eredményből egyszeri tételként 900 millió dollárt vont ki továbbá a decemberben elfogadott amerikai adóváltozás.

A BP olaj- és gáztermelése 18 százalékkal, napi 2,58 millió hordó olajegyenértékre emelkedett a negyedévben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »