A hazai fegyvergyártásban éli ki nagyhatalmi törekvéseit a török elnök

Törökország a vészhelyzeteket kivéve nem vásárol készen külföldről olyan védelmi ipari terméket, programot, rendszert, amelyet maga is meg tud tervezni, ki tud fejleszteni és elő tud állítani – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan államfő kedden Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Erdogan leszögezte: „ez még akkor is így lesz, ha több időbe telik és többe kerül”. Hangoztatta: „már egyetlen állam, egyetlen intézmény sem tudja kétségbe vonni Törökország erejét és eltökéltségét”.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Ankara természetesen együttműködik olyan nemzetközi védelmi ipari cégekkel, amelyek elfogadják a török feltételeket, bár kész termékek vételéről azokban az esetekben sem lehet szó. A török elnök rámutatott: Törökországban a védelmi ipari szektor egyre erősebbé válik, nemzetközi óriásvállalatokkal versenyképes állami cégek mellett ezernyi vállalkozás indult el ezen a területen a magánszférában. Törökország maga is gyárt egyebek között harckocsikat, páncélozott járműveket, drónokat, gépfegyvereket, hadihajókat és torpedókat.

A múlt évhez képest a minisztériumok közül a védelmi tárca költségvetése nőtt a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal. A kormány 2018 elejétől 40,4 milliárd lírát (2656 milliárd forint) irányzott elő a minisztérium számára, amit az ellenzék „háborús költségvetésnek” nevezett el – írta korábban az Evrensel török ellenzéki napilap.

A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond támogatói előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rendezvényén Bursa északnyugati városban 2018. január 21-én.  Az előző napon Törökország Olajág fedőnéven szárazföldi hadműveletet indított a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszédet mond támogatói előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) rendezvényén Bursa északnyugati városban 2018. január 21-én.
Az előző napon Törökország Olajág fedőnéven szárazföldi hadműveletet indított a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

A török haderő január 20-án nagyszabású offenzívát indított az észak-szíriai Afrín kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Erdogan a közelmúltban további szíriai hadműveleteket kilátásba helyezve úgy fogalmazott: „ezt folytatjuk Manbídzstól kezdve végig a török határ mentén Irakig, és teljesen megtisztítjuk a térséget a rossztól”. Ankara az YPG-t a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja.

A NATO-tag Törökország a katonai beavatkozással párhuzamosan 2,5 milliárd dollárért vásárol Oroszországtól az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerből. Ankara 45 százaléknyi előleg kifizetése után 55 százaléknyi hitelt kap Moszkvától. Törökország az előleget már kifizette. Az első szállítás 2020 márciusában várható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »