Kilencéves csúcson az amerikai külkereskedelmi hiány

Kilencéves csúcsra emelkedett az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya tavaly, Donald Trump amerikai elnöknek a kereskedelmi kapcsolatok nagyobb kiegyensúlyozottságát célzó erőfeszítései ellenére is. 

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint tavaly 12,1 százalékkal 566 milliárd dollárra emelkedett a deficit, ami a 2008-ban mért 708,7 milliárd dolláros hiány óta a legmagasabb érték. Az import értéke 6,7 százalékkal 2,9 billió, az exporté pedig 5,5 százalékkal 2,3 billió dollárra nőtt. A rekordnagyságú import híven tükrözi Amerika gazdasági erősödését: a magabiztos fogyasztók több külföldi terméket vásároltak.

A politikailag is érzékeny kínai relációban rekordnagyságú, 375,2 milliárd dolláros hiány alakult ki, míg a Mexikóval folytatott kétoldalú kereskedelemben 71,1 milliárd dollárra kúszott fel a tavalyi deficit.

Decemberben 53,1 milliárd dollárra nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya, ez 2008 októbere óta a legnagyobb havi érték. Elemzők 52 milliárd dolláros deficitre számítottak a novemberi 50,4 milliárd dolláros hiány után. Az export értéke 3,5 milliárd dollárral, 203,4 milliárd dollárra, nőtt, míg az importé 6,2 milliárd dollárral, 256,5 milliárd dollárra, ugrott az év utolsó hónapjában. A kínai relációban decemberben 0,6 milliárd dollárral 34,0 milliárd dollárra nőtt az amerikai hiány értéke, míg Mexikó 6,1 milliárd dollárt, az Európai Unió pedig 17,2 milliárd dollárt nyert az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelemben.

Donald Trump elnököt dühíti a krónikus külkereskedelmi hiány, amelyet a gazdasági gyengeség jelének tekint, és amelyért szerinte a kereskedelmi partnerek tisztességtelen versenyelőnye a felelős. A legtöbb közgazdász viszont alapvetően nagyobb gazdasági erőkre vezeti vissza a hiányt: az amerikaiak többet költenek, mint amit megtermelnek, és a hiányt az importból fedezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »