Az USA olajembargóval sújthatja Venezuelát

Az Egyesült Államok hétfőn növelte a nyomást a caracasi szocialista kormányzatra: Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, argentínai látogatásán felszólalva, első alkalommal vetette fel nyilvánosan azt, hogy a súlyos politikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuela olajágazatát is sújtsák szankciókkal. A Buenos Airesben beszélő Tillerson szerint Washington fontolgatja ennek lehetőségét.

„Nem nézhetjük tovább tétlenül a venezuelai demokrácia lerombolását” – indokolta Tillerson a caracasi vezetés elleni keményebb fellépést. Ugyanakkor – tette hozzá – biztosítani kell, hogy a dél-amerikai állam lakossága ne szenvedjen a lehetséges kőolajszankciók miatt. Mint mondta, Washington azt is mérlegeli, miként lehetne mérsékelni a káros kihatásokat az amerikai gazdasági érdekre.

Tillerson latin-amerikai körútját Peruban folytatja, majd Kolumbiába s végül Jamaicába utazik tovább. A tárcavezető körútjának központi témája Venezuela.

Mauricio Macri argentin államfő már korábban szóba hozta a venezuelai olajágazat elleni korlátozásokat.

Buenos Aires, 2018. február 4. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (b) és argentin hivatali partnere, Jorge Faurie sajtótájékoztatót tart a Buenos Aires-i külügyminisztériumban 2018. február 4-én. (MTI/AP/Sebastian Pani)

Buenos Aires, 2018. február 4.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (b) és argentin hivatali partnere, Jorge Faurie sajtótájékoztatót tart a Buenos Aires-i külügyminisztériumban 2018. február 4-én. (MTI/AP/Sebastian Pani)

A dpa német hírügynökség elemzése valószínűtlennek tart kemény büntetőintézkedéseket, hiszen az Egyesült Államok a venezuelai kőolaj legfontosabb importőre. Az utóbbi hónapokban Washington több alkalommal szankciókat rendelt el Venezuelával szemben. Ezek a büntetőintézkedések azonban mindenekelőtt magánszemélyek ellen irányulnak.

Maduro szerint Venezuela másnak is el tudja adni az olajat

Rex Tillerson szélsőséges eszmékkel érkezett Latin-Amerikába, és kudarcot vallott abban a kísérletében, hogy egy olajembargó lehetőségének a felvetésével elszigetelje Venezuelát, amely a világon sok más vevőnek el tudja adni olaját – mondta hétfőn Nicolás Maduro.

A venezuelai elnök a caracasi elnöki palotában adott nyilatkozatában elmondta: az amerikai diplomácia vezetője úgy viselkedik, mintha még mindig az ExxonMobil amerikai olajvállalat nevében cselekedne. (Tillerson a cég elnöke és vezérigazgatója volt 2006-tól 2016-ig).

„Csak az idejét vesztegeti Latin-Amerikában, fenyegeti Venezuelát, ágyúdiplomáciát folytat, de Venezuelát senki sem fenyegetheti” – szögezte le Maduro. Hozzáfűzte: ha a „szélsőséges (amerikai) kormány”, amelyet az ExxonMobil és Rex Tillerson irányít, valóban a szankciók útjára lép, Venezuela olajszállító hajói más irányt vesznek, máshol adja el majd olaját. „Sokan vannak a világban, akik készek vásárolni tőlünk olajat, így nem függünk az Egyesült Államoktól” – hangsúlyozta a venezuelai elnök.

A dél-amerikai ország több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »