EB: a légiközlekedési ágazat is megsínyli majd a Brexitet

Nagy-Britannia és az Európai Unió még mindig tárgyalnak a kiválás végső feltételekről, de „teljességgel kétségtelen”, hogy a Brexit negatív hatással lesz a régió légiközlekedési iparára – mondta hétfőn az Európai Bizottság.

„A Brexit rendkívül szerencsétlen, és általánosságban kedvezőtlen hatással lesz a repülésre. Ez kétségtelen” – fogalmazott Henrik Hololei, az Európai Bizottság mobilitási és közlekedési főigazgatója a CNBC-nek.

Mint elmondta: ami a tárgyalások ezen pontján biztos, az az, hogy a szigetország nem marad az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tagja. Ez azért van, mert Nagy-Britannia kijelentette, hogy nem hajlandó elismerni az Európai Bíróság joghatóságát, ami viszont előfeltétele az EASA-ban való tartózkodásnak.

Az EASA felelőssége, hogy szabályokat alkosson, kidolgozza a repülésbiztonsággal kapcsolatos jogszabálytervezeteket, tanácsot adjon az EU-s jogszabályok tervezésére, végrehajtására és nyomon kövesse a szabványosításban meghatározott biztonsági szabályokat. Ezen kívül feladata, hogy biztosítsa: a légitársaságok tiszteletben is tartják ezeket a szabályokat, valamint hozzájáruljanak az iparágon belüli fejlesztés és termelés költségeinek csökkentéséhez.

Az ügynökség novemberi jelentése szerint pedig Nagy-Britannia mindeddig „nagyon jelentősen hozzájárult” a fentiekhez; mind a pénzügyek, mind az ötletek, mind az irányítás terén.

„A Brexit után a britek nem fognak hozzáférni a légiközlekedés egységes piacához sem. Egy ilyen kaliberű szereplő elvesztését mindenki sajnálni fogja az ágazatban” – magyarázta Hololei.

Mindazonáltal a főigazgató elmondta: ő úgy képzeli, hogy az Európai Bizottság egy hasonló légiközlekedési megállapodást fog kötni Nagy-Britanniával, mint amit a szervezet jelenleg az Egyesült Államokkal és Kanadával folytat. Az EU és az USA közti kétoldalú megállapodás lehetővé teszi az európai légitársaságok számára, hogy korlátozás nélkül repüljenek a régióból az Egyesült Államokba.

  • Korábban írtuk:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »